El govern espanyol aprova 294.084 euros per a actuacions d'emergència en la zona de l'incendi d'Assuévar

Es pretén evitar que les pluges de la tardor agreugen els processos d'erosió dels sòls i la pèrdua de valor ecològic d'aquesta zona

Terreny afectat per l'incendi declarat a Assuévar
Terreny afectat per l'incendi declarat a Assuévar / Doménech Castelló (Efe)

El Consell de Ministres ha autoritzat destinar 500.000 euros per a actuacions d'emergència destinades a restaurar les zones afectades pels incendis forestals d'Assuévar (Alt Palància) i de San Felices de los Gallegos (Salamanca). En concret, es destinaran 294.084 euros a la zona d'Assuévar. La consideració d'emergència pretén evitar que les pluges de tardor agreugen els processos d'erosió dels sòls i la pèrdua de valor ecològic de zones de dos parcs naturals.

L'incendi d'Assuévar es va originar per un llamp el 14 d'agost passat i durant les dues setmanes que va estar actiu va cremar més de 400 hectàrees. El 30% del total d'aquesta superfície forestal pública està formada per una gran varietat de vegetació d'arbres, principalment pi blanc, garrofera, ginebre, olivera, pruneres, surera i alzina.

El perímetre d'aquest incendi va afectar el parc natural de la Serra d'Espadà, un dels espais naturals més ben conservats de la Comunitat Valenciana, amb una gran diversitat d'espècies animals: amfibis com l'ofegabous, rèptils com el fardatxo ocel·lat, ocells com l'àguila cuabarrada, el caro, el mussol real o el gaig, i mamífers com el senglar, la rabosa, la fagina, la geneta i el teixó. A més, en aquest espai habiten 16 espècies de rates penades, set de les quals estan catalogades com a espècies amenaçades.

La Direcció General de Biodiversitat, Boscos i Desertificació del Ministeri per a la Transició Ecològica, Serveis i Actuacions Ambientals SAO, ha encarregat l'execució de les obres d'Assuévar. Per a pal·liar la situació d'emergència provocada per aquests incendis s'han posat en marxa accions com talar arbres, la reconstrucció o reparació de murs de pedra seca per a reduir-ne l'erosió superficial i evitar la pèrdua de sòl o la plantació d'arbres com a protecció en terrenys amb més pressió ramadera.

A més, es construiran diversos abeuradors i punts d'aigua, tant per a la fauna com per a la millora de l'eficàcia dels mitjans d'extinció si hi ha més incendis, mitjançant l'ampliació i l'increment de la profunditat de tolles ramaderes.

També et pot interessar

stats