El govern espanyol anuncia una conferència sectorial amb les autonomies sobre els fons europeus

Sánchez demana que cap autonomia tanque col·legis sense consultar-ho amb Sanitat per a no estendre contagis.

Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior la conferència de presidents autonòmics
Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior la conferència de presidents autonòmics / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El govern espanyol ha transmés als presidents autonòmics que pròximament tindrà lloc una conferència sectorial amb les comunitats autònomes, presidida per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per a parlar dels fons europeus que rebrà Espanya per a afrontar l'impacte econòmic i social del coronavirus.

Així ho ha explicat la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, en roda de premsa després de la conferència de presidents autonòmics, encapçalada pel cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Així mateix, ha indicat que abans del 15 d'octubre, quan es produirà el primer contacte entre el Govern d'Espanya i les institucions comunitàries, l'executiu convocarà les comunitats en reunions bilaterals, i que aquest mateix mes tindrà lloc una altra conferència de presidents.

Darias ha advertit que per als fons europeus de recuperació de la pandèmia del coronavirus és necessari tirar avant els pressupostos generals de l'Estat, per la qual cosa ha insistit a reclamar "entesa i unitat" a les formacions polítiques. També ha aclarit que els fons europeus que rebrà Espanya no tenen res a veure amb els anteriors, sinó que cal presentar "projectes de país" amb especial atenció a la col·laboració publicoprivada.

Segons Darias, el missatge que ha transmés Sánchez als dirigents autonòmics és que, enfront del virus i el seu impacte socioeconòmic, es necessita "una resposta des de la unitat, la cooperació i la màxima coordinació".

Sánchez demana que cap autonomia tanque col·legis sense consultar-ho amb Sanitat

D'altra banda, Sánchez ha demanat als presidents autonòmics que consulten al Ministeri de Sanitat abans de decretar el tancament total dels centres escolars en cas de detectar brots. Segons ha explicat, una mesura d'aquest tipus podria escampar el virus en lloc d'aplacar els contagis.

Així ho ha traslladat als líders autonòmics durant la videoconferència de presidents d'aquest divendres, on també ha promés a les comunitats que l'executiu invertirà 3.700 milions d'euros per a la compra de material sanitari per als pròxims dos anys.

El protocol diu que el tancament correspon a les autonomies

Malgrat la petició de Sánchez, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va precisar la setmana passada que les comunitats autònomes són les que tenen la potestat de tancar col·legis en cas de "transmissió generalitzada i sostinguda", que seria la "mesura més extrema".

El document sobre detecció de casos i brots a l'escola debatut en l'última conferència sectorial de sanitat i educació considera que el tancament de centres educatius ha de ser l'"últim recurs". A més, proposa que en cas de brots amb transmissió no controlada, amb un nombre major de l'esperat en un territori específic, siguen els serveis de salut pública de les comunitats autònomes els que realitzen una avaluació de risc per a considerar el tancament temporal del centre educatiu.

També et pot interessar

stats