El govern espanyol admet que el diàleg amb els independentistes s'ha encallat

Calvo assegura que les formacions catalanes han rebutjat les seues propostes i demanen un referèndum d'autodeterminació que l'executiu central considera inacceptable.

El govern espanyol admet que el diàleg amb els independentistes s\'ha encallat
El govern espanyol admet que el diàleg amb els independentistes s'ha encallat

El govern espanyol ha assegurat que el diàleg amb els partits independentistes s’ha “encallat” perquè aquests demanen un referèndum d'autodeterminació que "no és acceptable". La vicepresidenta de l'executiu central, Carmen Calvo, ha assegurat que les formacions catalanes han rebutjat les seues propostes. 

Calvo ha explicat que els partits independentistes han rebutjat una proposta que preveu dissenyar abans de finalitzar febrer una taula de partits amb dos representants per cada formació política, amb capacitat de decisió en els àmbits estatal i català i coordinats per un relator que ajude a "crear les condicions idònies" per al diàleg.

Segons la vicepresidenta del govern espanyol, els partits nacionalistes han rebutjat aquesta fórmula amb què proposaven "canalitzar" el diàleg per a trobar una solució política al conflicte català, ja que no accepten que es desenvolupe en els "termes estrictes" que permeten les possibilitats legals.

Així mateix, ha recordat la "lleialtat absoluta" amb què el PSOE s'ha comportat sempre, tant ara com quan estava en l'oposició. De fet, ha contraposat aquesta actitud amb la que estan mantenint en aquest moment els dirigents del Partit Popular i Ciutadans.

Malgrat aquest fracàs, Calvo ha defés que l’executiu central i el PSOE han tendit "tots els ponts possibles" i que a partir d'ara la seua obstinació i esforç estarà en què els pressupostos generals de l'Estat tiren avant. 

En aquest sentit, ha avisat als independentistes que seran ells els qui hauran d'explicar el seu rebuig a uns pressupostos que "són els que necessita el país".

Les ofertes del govern espanyol

L’executiu espanyol ha fet públic el document que resumeix les ofertes realitzades a la Generalitat de Catalunya des de que el 20 de desembre aprovaren la declaració de Pedralbes.

En concret, els governs d'Espanya i Catalunya van acordar afirmar l’existència d’un conflicte sobre el futur de Catalunya, l’aposta per un diàleg efectiu que vehicule una proposta política que compte amb un ampli suport en la societat catalana, la potenciació dels espais de diàleg i que la via del diàleg requeriria l’esforç de totes les institucions i actors polítics. 

En aquest document, els dos governs es comprometien a treballar per a fer-ho possible.

També et pot interessar

stats