El govern espanyol acorda amb Ciutadans una pròrroga de 15 dies en lloc d'un mes

El Consell de Ministres ha aprovat prorrogar-lo fins al 27 de juny, però la falta de suports al Congrés obliga a acurtar l’extensió.

María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / À Punt NTC

El govern espanyol ha renunciat finalment a prorrogar l’estat d’alarma fins al 27 de juny, tal com ha aprovat el Consell de Ministres en primera instància, pel risc d’una derrota parlamentària per la falta de suports al Congrés. Així, ha arribat a un acord amb Ciutadans perquè la cinquena pròrroga siga de 15 dies, com les quatre anteriors, i, per tant, s’estenga fins al 7 de juny.

Segons ha informat Moncloa, durant aquests quinze dies l’executiu es compromet a analitzar les mesures i, en el seu cas, reformes legislatives necessàries que permeten una eixida ordenada de l’estat d’alarma i la gestió de la pandèmia, ja sense la utilització de l’eina constitucional de la declaració d’alarma.

L’acord contempla, així mateix, augmentar en un mes, de tres a quatre, el termini per a ingressar impostos pels contribuents sense interessos de demora. També inclou l’agilització del pagament de prestacions per ERTO o desocupació als que encara no ho han cobrat perquè puguen percebre’l durant el mes de juny, com a tard, i prioritat per a la resolució de possibles incidències sobre aquest tema.

El govern espanyol ha informat que les dues parts mostren satisfacció pel diàleg que han mantingut des de l’acord del passat 5 de maig sobre la quarta pròrroga, i apunta que el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, han tingut contactes setmanals amb la voluntat de continuar consensuant mesures pensant en l'interés general de tots els espanyols. Així, els dos han coincidit a dir que l'estat d'alarma ha de prolongar-se només el temps que siga estrictament necessari.

Per la seua banda, Ciutadans ha destacat que gràcies a aquest acord no es produirà cap taula de negociació entre el govern espanyol i ERC, ni amb les altres forces independentistes. Així, es mostren satisfets d'haver aconseguit "aïllar les demandes dels nacionalistes i posar els espanyols en el centre, i d’haver aconseguit millores per a tots ells".

Montero demana suport a la pròrroga

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha fet una crida a tots els partits perquè donen suport a la nova pròrroga de l'estat d'alarma i ha insistit a dir que aquest "és l'únic instrument que permet complir amb l'objectiu de salvar vides, perquè fa possible restringir la mobilitat".

Montero ha advertit que els que s'exclouen de la negociació o no donen suport a la pròrroga aposten en realitat per no restringir la mobilitat i permetre la lliure circulació, sense tindre en compte tot l'esforç que s'ha fet fins ara ni les conseqüències que podrien tindre nous contagis. Així mateix, ha assegurat que en aquesta ocasió la pròrroga s'adaptarà a una "evolució asimètrica i gradual de la desescalada".

També et pot interessar

stats