El govern espanyol accepta la figura d'un relator en la taula dels partits polítics sobre Catalunya

Aquesta figura, que no serà un mediador, s’encarregarà de convocar i coordinar els partits en la taula.

VÍDEO | El govern espanyol accepta la figura d\'un relator en la taula dels partits polítics sobre Catalunya

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha acceptat la figura d'un relator en la taula de partits que l'executiu espanyol i la Generalitat de Catalunya intenten impulsar sobre la situació a la comunitat. Però, Calvo ha rebutjat que aquesta persona puga considerar-se un mediador.

"No fan falta mediadors ni per al govern espanyol ni per al Partit Socialista. Sí algú que puga prendre nota, convocar, que ens puga coordinar" en la mesa de "diferents partits", però "no fan falta mediadors", ha afirmat la vicepresidenta.

Aquesta iniciativa es tracta de crear un canal de diàleg polític alternatiu a la via institucional que representa la comissió bilateral Estat-Generalitat de Catalunya prevista en l'Estatut. Una taula en la qual els partits puguen parlar amb més flexibilitat que en el diàleg entre institucions.

El problema, fins ara, era que l’executiu espanyol defenia que la taula havia d’estar formada per partits catalans, mentre que els independentistes exigeixen que fora d'àmbit estatal, perquè hi poguera participar Podem.

La vicepresidenta ha defés la pràctica del "diàleg" entre partits "dins de la llei", per la qual cosa ha rebutjat que en aquest context es requerisquen mediadors. "Tant de bo tots els partits estigueren disposats a dialogar dins de la llei per a resoldre una situació tan complicada com la de Catalunya", ha assenyalat en al·lusió al Partit Popular i Ciutadans.

Dos espais de diàleg

Segons fonts del govern espanyol, és necessari decidir els espais per al diàleg i el mètode de treball entre l’executiu central i la Generalitat de Catalunya. 

Així destaquen l’espai institucional, amb la reunió bilateral prevista en l’estatut català, així com l’espai de diàleg, com és la taula oberta dels partits “per a trobar punts en comú que traguen a la societat catalana de l’escenari actual de fractura”. Serà en la taula en què participara el relator, que d’acord amb l’executiu espanyol, “serà una persona neutral i triada de comú acord”.

També et pot interessar

stats