El govern demana el traslladat urgent de les restes de Queipo de Llano

La nova llei de memòria democràtica estableix que els dirigents del colp militar de 1936 no poden estar en un lloc preeminent d'accés públic

Basílica de la Macarena a Sevilla
Basílica de la Macarena a Sevilla

El govern ha enviat una carta al germà major de la Germandat de La Macarena perquè procedisca, "tan prompte com siga possible", a l'exhumació i posterior trasllat de les restes dels generals franquistes Gonzalo Queipo de Llano i de Francisco Bohórquez.

En la missiva, el secretari d'Estat per a la Memòria Democràtica, Fernando Martínez López, fa aquesta petició per tal de complir amb la nova llei de memòria democràtica que va entrar en vigor divendres passat.

Les restes mortals de Gonzalo Queipo de Llano i Sierra, dirigent de la revolta de 1936 i responsable de la repressió a Andalusia en dates posteriors, reposen des de l'any 1951 sota el cambril de la Mare de Déu de la Basílica de l'Esperança Macarena a Sevilla.

També es troben en el mateix temple les restes mortals de Francisco Bohórquez Vecina, auditor de guerra i responsable de l'execució de sentències per l'aplicació del ban de guerra.

En la missiva, es recorda que la nova norma estableix que "les restes mortals de dirigents del colp militar de 1936 no podran ser inhumats ni estar enterrats en un lloc preeminent d'accés públic, diferent d'un cementeri, que puga afavorir la realització d'actes públics d'exaltació, enaltiment o commemoració de les violacions de drets humans comeses durant la guerra o la dictadura".

Per això, reclama al germà major de la Germandat de La Macarena que pose fi a aquesta situació "com a mostra de respecte cap a les víctimes i els seus familiars" i facilite "al màxim" i "com més prompte millor" la realització dels tràmits necessaris per a l'exhumació i trasllat de les restes de Queipo de Llano i de Bohórquez Vecina.

També et pot interessar

stats