El Govern d’Espanya recorrerà en el Constitucional contra la Llei valenciana de mancomunitats

L’executiu qüestiona que aquests organismes puguen tindre policia local, una possibilitat que ja ha rebutjat aquest mateix tribunal.

Isabel Celaá compareix després de la reunió del Consell de Ministres en La Moncloa
Isabel Celaá compareix després de la reunió del Consell de Ministres en La Moncloa / Oscar Cañas (Europa Press)

El Govern d’Espanya ha anunciat que recorrerà en el Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei de mancomunitats de la Comunitat Valenciana, perquè obri la porta al fet que aquests organismes puguen tindre policia local, quan aquesta possibilitat ja ha sigut rebutjada pel tribunal mateix.

Segons argumenta l’executiu central, s’està facilitant la possibilitat de la prestació supramunicipal de la policia local, un fet que vulnera l’article 51.1 de la Llei orgànica de forces i cossos de seguretat de l’Estat (LOFCSE).

La presentació del recurs té amb l’informe favorable del Consell d’Estat, que recorda que el TC assenyala que només poden tindre amb policia pròpia les entitats locals que la Llei de règim local classifica com a entitats locals territorials, i no les que gaudeixen també de la condició d’entitats locals, però representen un àmbit territorial inferior o superior al municipal.

Les Corts van aprovar la Llei de mancomunitats de la Comunitat Valenciana el 27 de setembre de 2018 per a fomentar i regular el seu desenvolupament. La norma va eixir endavant amb el suport del PSPV-PSOE, Compromís i Podem, i el rebuig del PP i Ciutadans.

Així, els municipis limítrofs que estiguen vinculats per característiques i interessos comuns podran constituir-se en mancomunitats d’àmbit comarcal que seran considerades entitats locals.

També et pot interessar

stats