El Govern d’Espanya impulsarà un pla d’exhumacions de víctimes del franquisme

Entre els acords amb representants de les comunitats autònomes hi ha actualitzar el mapa de fosses i crear un cens de víctimes.

Treballs d'exhumació a la fossa 94 del cementeri de Paterna
Treballs d'exhumació a la fossa 94 del cementeri de Paterna

El Ministeri de Justícia ha acordat, aquest dimecres, amb els responsables de memòria històrica de les comunitats autònomes actualitzar el mapa de fosses de víctimes de la Guerra Civil i del franquisme per a dissenyar plans d’exhumacions liderats per l’Estat. Ho ha anunciat el director general per a la Memòria Històrica, Fernando Martínez, en la seua primera reunió amb representants autonòmics per a tractar aquest tema.

Fernando Martínez també ha explicat que estudiaran la creació d’un banc d’ADN de persones desaparegudes de l’Estat, encara que ha demanat no posar “excessives expectatives” en el projecte per la complexitat tècnica que té. També tenen previst fer un cens de víctimes i s’ha demanat a les comunitats autònomes que envien informació quant a la simbologia franquista de cada municipi.

El director general per a la Memòria Històrica ha ratificat que l’objectiu del govern central és liderar el procés de les exhumacions, encara que ha reconegut que caldrà esperar als pròxims pressupostos generals de l’Estat perquè les polítiques de memòria històrica compten amb recursos, ja que la partida actual és “zero”.

Satisfacció entre les comunitats autònomes

El pla d'exhumacions proposat pel Govern d'Espanya arriba una setmana després que el Congrés dels Diputats aprovara els decrets llei per a exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Les comunitats autònomes han acollit amb satisfacció la iniciativa, i també es mostren partidàries a donar suport al banc d'adn que vol crear l'executiu per tal d'identificar les restes de les víctimes. També coincideixen en la necessitat de retirar la simbologia franquista per tal de "democratitzar l'espai públic".

També et pot interessar

stats