El Govern d’Espanya es compromet a reduir l’infrafinançament valencià

La Comunitat Valenciana rebrà 1.200 milions d’euros gràcies a la modificació de la senda d’estabilitat.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i la d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu
La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i la d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha reconegut aquest dimarts que la Comunitat Valenciana és la que té menys finançament per habitant, per això, s’ha compromés a reduir aquesta situació mitjançant un nou sistema de finançament. 

Montero ha intervingut a la sessió de control al govern espanyol al Senat per a respondre la pregunta del senador de Compromís Jordi Navarrete, que volia conéixer quines mesures adoptarà l’executiu central per a resoldre “l’històric maltractament financer” del territori valencià.

El Govern d’Espanya s’ha compromés a aportar més recursos per a la Comunitat Valenciana fins que arribe aquest nou model de finançament. Montero ha ressaltat que ja s’ha posat en marxa la modificació de la senda d’estabilitat que permetrà que les comunitats autònomes disposen de 9.000 milions d’euros. D’aquests, 1.200 arribaran a la Comunitat Valenciana per a poder “revitalitzar els serveis públics”, ha avançat la ministra.

Segons ha explicat Montero al senador de Compromís, una altra de les qüestions en què treballa actualment el govern central és la reestructuració del deute. De moment, s’ha produït un traspàs de 1.000 milions de deute de curt a mitjà termini i està previst, a més, aportar la quantitat corresponent al Consorci de València, que puja a 300 milions d’euros. 

Els anuncis de la ministra d’Hisenda no han convençut el senador, que els ha qualificat de “patada i avant”. Montero, al seu torn, ha replicat que l’executiu de Pedro Sánchez treballarà amb totes les comunitats autònomes i ha recordat a Navarrete que la valenciana no és l'única infrafinançada. “Estic convençuda de la capacitat per a remuntar la crisi i que la recuperació arribe a les famílies depén molt del treball de les comunitats autònomes”, ha conclòs.

Precisament, la secretaria d’Estat de Finançament Autonòmic i Local ha convocat aquest dimecres els representats de la Generalitat a la seu del Ministeri d’Hisenda a les 11:30 hores per a “iniciar els treballs i negociacions polítiques necessàries per a avançar en la reforma del sistema de finançament autonòmic”.

També et pot interessar

stats