El Govern d'Espanya bloqueja el nou executiu del president Quim Torra

No publica els nomenaments dels consellers i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ajorna la presa de possessió.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a la sortida del Parlament de Catalunya
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a la sortida del Parlament de Catalunya / Efe (Marta Pérez)

La vigència del 155 a Catalunya ha permés al govern de Mariano Rajoy no publicar els nomenaments dels consellers en elDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Una circumstància que ha obligat el president, Quim Torra, a ajornar la presa de possessió que tenia prevista per a hui. Fins i tot, ha anunciat en un comunicat que demanarà un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora, per trobar una via de publicació del decret dels nomenaments, i no descarta emprendre accions legals davant del bloqueig del govern central.

El president de la Generalitat de Catalunya defensa que els drets polítics de totes les persones destinades a formar part del seu executiu segueixen "intactes". Per això interpreta que no hi ha cap motiu que justifique que no puguen prendre possessió.

La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que no tenen intenció de publicar, de moment, el decret de nomenament dels consellers de Quim Torra en el DOGC, i ha emplaçat el president de la Generalitat a moure fitxa: "Està en mans del senyor Torra. Ell sap què ha de fer per a posar fi al 155". Després de la decisió del jutge Llarena de no deixar eixir els consellers Josep Rull i Jordi Turull, la vicepresidenta ha dit que estan analitzant la "viabilitat" del decret, però ha rebutjat posar-se terminis. 

El major Trapero, a juí

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha conclòs el sumari per sedició contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, així com contra l'exdirector general i l'exsecretari general d'Interior, Pere Soler i Cèsar Puig, per permetre el referèndum de l'1 d'octubre. També està processada per sedició la intendent Teresa Laplana. En una interlocutòria de conclusió, la magistrada dóna per tancada la fase d'instrucció i envia la causa a la secció primera de l'Audiència perquè òbriga juí oral.

Lamela ja va confirmar el processament dels quatre afectats, pels fets davant de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre i pel referèndum de l'1 d'octubre. Sobre Trapero pesen dos càrrecs de sedició i un d'organització criminal, mentre que a Puig i Soler se'ls atribueix sedició i organització criminal per l'1-O. A Laplana, sedició pel 20-S. 

També et pot interessar

stats