El govern de coalició espanyol es tensa per la negociació dels pressupostos

Casado i Arrimadas tornen a demanar a Sánchez que s'allunye d'Unides Podem.

Imatge d'arxiu de la salutació entre els líders del PSOE i Unides Podem.
Imatge d'arxiu de la salutació entre els líders del PSOE i Unides Podem. / Zipi (Efe)

El govern liderat per Pedro Sánchez iniciarà la setmana que ve els contactes amb partits de l'oposició, el món econòmic i el social per a defensar el seu projecte, però les tensions amb Unides Podem poden complicar aquest procés.

Tant Podem com Esquerra Unida han marcat distàncies amb el PSOE la darrera setmana, amb crítiques a la ministra d'Educació i l'advertència que no acceptaran un pressupost consensuat amb Ciutadans.

El PSOE, però, continua apel·lant al diàleg amb totes les forces polítiques i la necessitat d'unitat per a afrontar la recuperació d'Espanya després dels efectes socials i econòmics de la pandèmia de la Covid-19. En aquesta línia, el cap de l'executiu iniciarà dimecres vinent els contactes amb els partits per a arribar a acords. Començarà amb una reunió amb el líder del PP, Pablo Casado, i la de Ciutadans, Inés Arrimadas.

Els socis de govern del PSOE no comparteixen aquesta decisió. Consideren que s'haurien de prioritzar els partits que donaren suport a la investidura de Sánchez, ERC i PNB, amb els quals el president es reunirà un dia més tard.

A més, Unides Podem també s'ha mostrat crítica amb les declaracions de la vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, que va assegurar que no s’apujarien els impostos substancialment mentre durara la recessió. En aquest gest i en el fet que Sánchez haja apostat per buscar el suport de Ciutadans per a aprovar els pressupostos generals de l'Estat rau el malestar d'Iglesias i Garzón.

Pel que fa a les negociacions amb partits nacionalistes perifèrics, el suport del PNB sembla estar assegurat gràcies al principi d'acord al País Basc entre socialistes i jeltzales. L'acord amb ERC, però, es pot complicar pel clima preelectoral a Catalunya i la taula de diàleg bilateral entre Madrid i Barcelona.

Mentrestant, Casado ha advertit que considera "pràcticament impossible" donar suport a uns pressupostos acordats amb Unides Podem perquè el seu model econòmic és incompatible amb el popular. I Arrimadas ha demanat a Sánchez que "oblide el populisme" dels seus socis de govern per a aprovar uns "pressupostos d'emergència nacional" amb el consens més gran possible.

També et pot interessar

stats