El govern central ultima els preparatius per a l’exhumació de Franco

La delegació del govern ha prohibit dues concentracions franquistes previstes per a dijous al cementeri de Mingorrubio, a El Pardo.

En helicòpter o en cotxe, són els dos plans per a l'exhumació de Franco

Quan falten menys de 24 hores per l'exhumació de les restes momificades del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, aquest dimecres la delegació del govern ha prohibit dues concentracions franquistes previstes per a dijous al cementeri de Mingorrubio, a El Pardo. A més, l'empresa de marbres encarregada d'alçar la llosa del dictador ha denunciat les amenaces i telefonades que estan rebent de grups d'extrema dreta.

Segons el que està previst, a les deu i mitja de dijous les despulles mortals seran extretes de la basílica de Cuelgamuros, on va ser soterrat fa 44 anys, i traslladades al cementeri de Mingorrubio. Mentrestant, continuen els assajos perquè l'operació isca com l'han programada el govern en una jornada que acapararà molta expectació mediàtica. De moment, ja s'han deixat veure un helicòpter i diversos cotxes fúnebres que participarien en el trasllat per l'aire o per carretera. Tot dependrà de les condicions meteorològiques.

La Moncloa vol que l'exhumació de Franco siga sòbria, discreta i digna i, per això, ja s'ha instal·lat un escàner i un detector de metalls a l'entrada de la basílica. Quant als detalls de l'operació, la llosa de 1.500 quilos s'alçarà amb gats hidràulics i retirada amb corrons. Entre 16 i 20 operaris treballaran en aquestes tasques.

L'exhumació podria tardar entre una i tres hores, en funció de l'estat de l'estructura de zinc que cobreix les restes mortals del dictador. Una vegada finalitzada, amb Franco en un fèretre nou, sense banderes ni honors d'Estat, i sempre que la meteorologia ho permeta, serà traslladat en helicòpter de les forces armades fins al cementeri de Mingorrubio, a El Pardo en un trajecte que durarà entre 10 i 15 minuts. Si el vent i la boira no ho permeten, viatjarà en cotxe fúnebre durant 40 minuts.

El govern central desautoritza dues peticions de concentració

I al cementeri, i davant dels possibles aldarulls de nostàlgics del franquisme, el govern central ja ha desautoritzat dues peticions de concentració. Una, la de la Fundació Francisco Franco, ja ha sigut desconvocada, però han presentat recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid. La Fundació Francisco Franco ha comunicat que farà una crida per a resar al cementeri i que es desvincula de qualsevol acte de protesta.

L'altra concentració, que havia sol·licitat l'Associació Reivindicativa de la Memòria Històrica Arrels, ha sigut denegada per la delegació del govern espanyol a Madrid per "risc de desordes públics". La concentració s'havia convocat per a reivindicar el dret de reunió i llibertat de culte, "i per l'ànima de Francisco Franco".

Diferències entre Iglesias i Sánchez per Franco

En el vessant polític de l'assumpte, Pablo Iglesias, líder de Podem, ha proposat aquest dimecres l'ajornament de l'exhumació del dictador i "fer-lo en un moment no preelectoral". Per la seua banda, el president del govern central en funcions, Pedro Sánchez, ha contestat que no entén com "alguns en l'esquerra entenen l'exhumació com una derrota quan és una gran victòria de la democràcia".

Cal destacar que la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem va rebutjar dimarts un últim intent de la família de Francisco Franco d'anul·lar la provisió de l'òrgan judicial que permet l'entrada a la basílica del Valle de los Caídos per a escometre els treballs d'exhumació de les restes del dictador.

Amb motiu de l'exhumació de les restes de Franco, Les notícies del matí, que s'emet en la ràdio i en la tele d'À Punt, ampliarà dijous el seu horari fins al migdia.

També et pot interessar

stats