El govern central limita la pujada anual dels lloguers a l’IPC

El text no contempla una bonificació del 80% de l'IBI.

El govern central limita la pujada anual dels lloguers a l’IPC
El govern central limita la pujada anual dels lloguers a l’IPC

El Govern d’Espanya ha aprovat el decret de mesures urgents en matèria de lloguer, que limita les pujades anuals dels preus a l'increment de l'IPC per a tots els contractes nous al llard de la durada del contracte signat.

Tanmateix, el text no contempla la bonificació del 80% de l'IBI per al lloguer d'habitatge habitual per a rendes inferiors a la determinada per l'índex de referència del preu del lloguer d'habitatge.

En concret, amb aquest reial decret, que amplia a cinc anys la pròrroga de la durada del contracte enfront dels tres actuals, es torna a la situació de 1994 respecte a la presa en consideració de l'increment de l'IPC per a situar l'augment de la renda dels habitatges en lloguer. No obstant això, en aquest cas, l'IPC no serà obligatori com llavors i només operarà “com a màxim”.

Aquesta mesura només serà per als nous contractes subscrits a partir de l'entrada en vigor del reial decret i no tindrà efecte retroactiu, ja que seria difícil determinar quines conseqüències podria tindre si afectara els contractes vigents. Així mateix, aquesta mesura, segons Foment, dóna més garanties socials als inquilins i no desincentiva l'oferta.

D'altra banda, el decret inclou l'elaboració en un termini de 8 mesos d'un sistema estatal d'índexs de referència als habitatges, que s'actualitzarà anualment i que s'utilitzarà per a fer un seguiment del mercat i servir de suport “a mesures de caràcter fiscal”.

També et pot interessar

stats