El govern de Catalunya es compromet a avançar "sense excuses" cap a la república per la via democràtica i pacífica

Els partits i entitats independentistes criden a la desobediència civil en cas d'una sentència condemnatòria pel procés.

Foto de portada: El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la lectura del manifest al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el seu govern s'han compromés a avançar "sense excuses" cap a la "república catalana" per la via democràtica i pacífica, "l'únic camí que sabem i volem fer".

Torra ha pronunciat aquestes paraules acompanyat dels membres de l'executiu català durant la lectura del manifest “Compromís del primer d'octubre” al Palau de la Generalitat, en el marc de l'acte institucional amb motiu del segon aniversari del referèndum unilateral de l’1-O. 

En el manifest ha exposat la lectura de l'executiu català sobre els esdeveniments dels primer d'octubre del 2017. Segons aquest relat, fa dos anys "la societat catalana es va empoderar, va plantar cara a la barbàrie" a les urnes i va ser "colpejada" per les forces policials "enviades pel govern espanyol" i amb "greus conseqüències" per als líders polítics i civils. 

En aquest sentit, Torra ha manifestat la voluntat del govern de Catalunya a "persistir fins a aconseguir la llibertat de les preses i presos polítics i la tornada de les persones exiliades". Després de l'acte, el president de Catalunya s'ha desplaçat a la presó de Lledoners per a reunir-se amb els nou líders independentistes empresonats, que es troben a l'espera de conéixer la sentència sobre ‘el procés’. 

Per la seua banda, el vicepresident del govern català i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha demanat a la ciutadania encarar "els desafiaments del futur" amb "el mateix esperit que va haver-hi l'1 d'octubre per a fer realitat la república catalana, que serà inevitable". 

"Lluita no violenta" i "desobediència civil" en cas de sentència condemnatòria

En una altra compareixença a Barcelona, partits i entitats independentistes han cridat a una resposta "massiva des de la lluita no violenta i la desobediència civil" davant una evetural sentència condemnatòria pel procés. 

En una roda de premsa conjunta els representants de JxCat, ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium Cultural han deixat entendre que donen per fet que la decisió judicial serà condemnatòria, però no han concretat cap de les accions que preparen. Tampoc s'ha fet cap menció a la desobediència institucional.

Puigdemont crida a la participació el 10N

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat de Catalunya durant el primer d'octubre de 2017, Carles Puigdemont, ha demanat la mobilització dels votants independentistes el 10N per a "refrendar" a les urnes la consulta de l'1-O i respondre amb una majoria a la possible sentència condemnatòria del procés. 

Puigdemont també ha apuntat la necessitat de defendre l'amnistia dels líders polítics que puguen ser condemants com a reacció a la sentència i alhora que com a via de solució al "conflicte" català, juntament amb el dret a l'autodeterminació, que considera "irrenunciable".

En tot cas, ha demanat les formacions independentistes una resposta "absolutamente unitària" i "coral" que permeta el posicionament conjunt de totes les instituciones, govern de Catalunya, parlament i ajuntaments, davant la possible condemna del Tribunal Suprem. 

També et pot interessar

stats