El govern de Catalunya no aprovarà els pressupostos si Pedro Sánchez no ofereix una "solució política"

El Consell rebutja la proposta d'un nou estatut del president del govern central i insisteix a reclamar l'autodeterminació.

La portaveu del Consell de Catalunya, Elsa Artadi
La portaveu del Consell de Catalunya, Elsa Artadi / David Zorrakino (Europa Press)

El govern de Catalunya manté el 'no' a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), i condiciona el suport als comptes al fet que l'executiu central els oferisca una "solució política".

Ho ha comunicat la portaveu del Consell, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior a la reunió dels membres del govern català. 

"Ara mateix estem molt lluny", ha anunciat Artadi durant la seua intervenció, que es produeix després de l'oferta d'un nou estatut amb més autogovern per a Catalunya, sobre la qual el president del govern espanyol, Pedro Sànchez, ha insistit en una entrevista a l'agència Efe. 

"Estem en la mateixa situació que fa dos mesos", ha explicat la portaveu del Consell de Catalunya, que ha tornat a insitir que la solució passa per exercir l'autodeterminació, una petició que han traslladat "més de vint vegades i en formats molt diferents".

Bassa demana no deixar caure el govern socialista

La posició del Consell català contrasta amb la petició que aquest dimarts ha fet l’exconsellera Dolors Bassa, una de les líders sobiranistes en presó preventiva, perquè els independentistes no facen caure el govern socialista, ja que l’alternativa d’un executiu de PP i Ciutadans seria pitjor per a Catalunya. 

Artadis, però, ha traslladat tota responsabilitat sobre el seu futur al govern espanyol mateix, que ha recordat també que té la potestat per a avançar les eleccions, i ha explicat que malgrat les seues declaracions, Bassa no ha donat un aval als pressupostos generals.

També aquest dimarts el govern de Catalunya ha aprovat autoritzar els diferents departaments de la Generalitat perquè puguen proporcionar atenció i suport als expresidents amb l’objectiu que puguen viure amb dignitat “en totes les etapes de la vida”. Artadi ha recordat que la iniciativa sorgeix de la necessitat de donar resposta a les “necessitats específiques” de l’expresident Pasqual Maragall, que pateix una malaltia degenerativa, i ha desvinculat la decisió de la situació de Carles Puigdemont. 

També et pot interessar