El govern de Castella-la-Manxa demana a Europa la paralització dels transvasaments

Puig demana “prudència” a García-Paje perquè en cap lloc es diu que el transvasament s’haja de tancar.

VÍDEO | El govern de Castella-la-Manxa demana a Europa la paralització dels transvasaments
19 de març 2019 - 20:37

Continuen les reaccions davant la sentència del Tribunal Suprem que anul·la alguns articles del pla hidrològic de la conca del Tajo i que podria fer perillar el transvasament al Segura. De fet, totes les parts tenen la mirada posada en Brussel·les i intenten defendre els seus interessos. 

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page ha demanat aquest dimarts a les autoritats mediambientals europees la paralització dels transvasaments. La consellera de Foment, Agustina García, ha assegurat que han sol·licitat formalment al Ministeri de Transició Ecológica "paralitze automàticament els transvasaments".

El president castellanomanxec ha viatjat a la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les, quatre dies després que el Tribunal Suprem va anul·lar alguns articles del Pla de Conca del Tajo perquè no fixa cabals ecològics al seu pas per les localitats d'Aranjuez, a Madrid, i de Toledo i Talavera de la Reina, a Castella-la Manxa. Aquesta anul·lació podria afectar el transvasament actual d'aigua al riu Segura i a les comarques del sud de la Comunitat Valenciana.

García-Page ha dut al comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, un informe d'avaluació del grau de conservació de la ribera i dels hàbitats d'interés comunitari del Tajo al seu pas per Castella-la Manxa. Des d'aquesta comunitat, es responsabilitza el transvasament al Segura del deteriorament ambiental del riu. Per la seua banda, els regants de la conca mediterrània no descarten recórrer contra la sentència al Tribunal Europeu.

Puig demana "prudència" a García-Paje

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat al seu homòleg de Castella-la Manxa, "prudència" i "el compliment de la llei", perquè ha recalcat que "no hi ha cap element que diga que el transvasament Tajo-Segura s’haja de tancar".

En aquest sentit, Puig ha advertit que "inventar guerres artificials sobre l'aigua és un mal camí" i ha recalcat que "per descomptat" defensaran "els interessos dels valencians des de la raó i no des de l'enfrontament estèril".

A més, el cap del Consell es reunirà demà, dimecres, amb responsables de la Conselleria d'Agricultura i amb l'Advocacia de la Generalitat per a estudiar la sentència del Tribunal Suprem que anul·la alguns articles del Pla de Conca  del Tajo. La Generalitat ha afirmat que prepararà la seua posició amb el màxim rigor i intel·ligència per a defensar els interessos dels regants i l'agricultura de la Comunitat Valenciana. Puig ha assegurat que un cabal ecològic raonable és compatible amb el transvasament de l'aigua del Tajo al Segura. 

També et pot interessar

stats