El Govern abordarà l'acostament dels presos i el traspàs de competències al País Basc

El Lehendakari, Íñigo Urkullu, ha iniciat la ronda de contactes de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics.

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez i el Lehendakari, Íñigo Urkullu, encaixen mans abans de la reunió a La Moncloa
El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez i el Lehendakari, Íñigo Urkullu, encaixen mans abans de la reunió a La Moncloa / Chema Moya (Efe)

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el Lehendakari, Íñigo Urkullu, han pactat la creació de dues comissions bilaterals per a establir el calendari de traspàs de les 37 competències pendents a l'Estatut de Guernika i també han estudiat el tema de l'acostament dels presos d'ETA al País Basc.

Urkullu ha defensat davant de Sánchez la necessitat d'"avançar en la normalitat" pel que fa a la política penitenciària, tot i que no han tancat, de moment, un calendari, segons ha manifestat en la roda de premsa posterior a la reunió. El lehendakari ha explicat que, segons ha parlat amb el president del Govern, qualsevol novetat al respecte es farà "des del repecte a les víctimes del terrorisme", com ja s'aplica en diverses iniciatives activades pel govern basc. Respecte de les competències pendents, ha destacat els traspàs de la gestió de dues autopistes (l'A-68 i l'A-31), el port marítim de Pasajes i la gestió dels centres penitenciaris.

Urkullu ha sigut el primer convidat a La Moncloa en la ronda de contactes entre el president del Govern amb els mandataris autonòmics.

Arran de la trobada, que s'ha prolongat per espai de dues hores, el lehendakari ha obert la porta a un "diàleg institucional permanent" amb el Govern d'Espanya en el marc d'una nova relació de "confiança i lleialtat" després de l'allunyament dels últims dos anys amb l'executiu de Mariano Rajoy.

Les fonts del Govern citades per Efe han remarcat la coincidència dels mandataris en la necessitat de rebaixar la conflictivitat entre l'autonomia basca i l'estat. I el mateix Pedro Sánchez ha fet palesa la "bona sintonia" amb Urkullu amb l'objectiu de "treballar junts per la convivència del nostre país", segons ha publicat el president a Twitter.

Al llarg de la reunió també s'ha plantejat la necessitat de revisar l'actual model de l'Estat des de l'assumpció d'una "realitat plurinacional i l'existència de fets diferencial que demanen un tractament propi i singular", en paraules d'Urkullu, que ha traslladat al president del Govern la possibilitat d'explorar alguna "convenció constitucional" en aquest sentit amb la vista posada en la commemoració del 40 aniversari de la carta magna al 2019.

La reactivació econòmica, l'aposta per la investigació i la política migratòria han sigut altres dels temes abordats entre el president d'Espanya i el del País Basc. Sobre aquest últim tema, Urkullu ha traslladat a Sánchez la disposició d'Euskadi de compartir l'acollida de persones refugiades.

El lehendakari ha marxat de la jornada amb el compromís del Govern quant al traspàs de les línies de ferrocarril entre Bilbao-Basauri i Alonsotegi-Barakaldo, en compliment d'una sentència ferma del Tribunal Constitucional.

També et pot interessar

stats