González Pons (PP) s'obri a negociar una proposta sobre el port de València amb Micó (Compromís)

El cap de llista dels populars al Congrés per la província de València ha apostat per "conciliar els interessos econòmics" de la ciutat amb el medi ambient en el debat de la SER

EuropaPress 5317583 debate elecciones generales ser i d carlos flores diana morant esteban
Carlos Flores, Diana Morant, Esteban González Pons i Àgueda Micó en el debat de la Ser / Europa Press

El candidat del PP al Congrés per la província de València, Esteban González Pons, s'ha mostrat obert a negociar una proposta de la candidata de Compromís-Sumar, Àgueda Micó, sobre l'ampliació nord del port de València, que la coalició proposa paralitzar fins que s'aprove una nova declaració d'impacte ambiental (DIA). Micó li ha recordat a González Pons un article que va publicar ell mateix el 2019 titulat "Joan Ribó té raó", respecte a l'extensió d'aquesta infraestructura, i aquest ha respost: "Estic d'acord amb mi mateix".

Així s'han pronunciat tots dos candidats en el debat electoral organitzat per la cadena SER i El País, en el qual Pons ha apostat per "conciliar els interessos econòmics" de la ciutat amb el medi ambient i ha destacat que no li "faria mal res" signar amb Compromís-Sumar una declaració "a favor de València".

No obstant això, Micó l¡ha représ en considerar que el PP "sempre fa el mateix", que és votar a favor del finançament o el dret civil valencià en Corts, però "quan arriba al Congrés, els diputats del PP i el PSPV fan el que diu Génova i Ferraz", i ha defensat que "votar Compromís és l'única manera de tindre veu valenciana al Congrés" i que és "un vot que val doble" per a crear "un govern d'esquerres i valent en el govern central, i perquè els drets i interessos dels valencians estiguen ben reflectits".

Tant González Pons com Micó han llançat propostes sobre infraestructures viàries: la candidata de Compromís ha advocat per la transferència de les competències i recursos dels trens de Rodalia, i el del PP, per la supressió del pas a nivell d'Alfafar i l'agilitació del corredor mediterrani. En aquest punt, Morant ha subratllat que el corredor va quedar "paralitzat" amb els governs del PP i ha destacat les inversions del govern actual en aquesta infraestructura.

"Insídia" de Carlos Flores

Els candidats del PSPV, el PP i Compromís-Sumar han sigut els que més han intercanviat propostes en un debat marcat també pel que González Pons ha considerat una "insídia" llançada pel candidat de Vox, Carlos Flores, després de negar-se la candidata socialista, Diana Morant, a debatre amb ell per la seua condemna per violència contra la seua exmuller: "Si no vol debatre amb mi, pot enviar el seu número 2, José Luis Ábalos, que donaria molt de joc debatent sobre dones i feminisme", ha assenyalat, i ha apuntat la suposada "fosca doble vida" que, segons ha afirmat, portaria el ministre "quan va ser destituït per Sánchez".

Morant no ha respost a Flores després d'aquesta intervenció, però González Pons sí ho ha fet i ha defensat Ábalos del que ha considerat una "insídia". "Diana, crec que t'equivoques no responent Carlos. Respondré per tu. Crec que has fet molt malament, no pots llançar una insídia així a una persona que no es pot defensar. Et censure la declaració que has fet sobre José Luis Ábalos a l'espera que et responga Diana Morant".

La candidata socialista, no obstant això, s'ha mantingut en la seua decisió de no dirigir-se al candidat de Vox, però sí que ha retret al candidat popular que acudisca a aquest debat "amb guant de seda" i que després el PP accepte "tot l'ideari de l'odi" de Vox. "Té vosté la mateixa paraula que María Guardiola", li ha etzibat, en referència a la candidata popular que primer va afirmar que no ficaria Vox en el seu govern i finalment ha signat un acord amb una conselleria per a aquest partit.

"Ací es van asseure sis senyors en una taula a repartir-se les cadires, un d'ells condemnat per violència masclista que vostés presumeixen d'haver apartat i mire-ho, ací ho tenim", li ha etzibat Morant a González Pons, al mateix temps que ha remarcat: "Si donen els números no acceptarà el PP el vot de Vox? Li dic jo que sí. Hem vist com vostés han passat de posar-los línies roges a estendre'ls una gran catifa roja".

De fet, la ministra ha subratllat: "Feijóo es tenyirà de verd Vox". "L'acord de la vergonya de la Comunitat Valenciana és el mateix que el d'Extremadura, d'Aragó, de Balears", ha asseverat, i ha alertat que també el posaran en marxa si els donen els números.

Morant tampoc ha respost a les acusacions que li ha llançat Flores directament. El candidat de Vox ha retret a la socialista que encapçalara una manifestació a Nàquera la setmana passada per a "protestar contra no sé quins drets que han perdut els homosexuals" en aquell municipi i ha asseverat que aquesta nit ha aparegut en flames el cotxe d'un militant de la seua formació amb la paraula "Fatxa" escrita. "Les paraules tenen conseqüències", li ha dit.

Flores ha criticat també el PP, del líder del qual, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que s'ha mostrat "incapaç de convéncer" en dos anys i ha subratllat que els populars buscaran "acabar amb Sánchez, però amb les polítiques del sanchisme". I ha retret a González Pons que parlara d'una "invitació al fet que el PSOE s'abstinga" al mateix temps que ha subratllat que per a revertir les "polítiques del sanchisme", l'"única opció vàlida" és Vox.

González Pons, en el seu torn, ha assegurat que les dues opcions després de les eleccions del 23 de juliol són "un govern del PP amb major o menor força parlamentària" o la reedició del "govern Frankenstein" del PSOE i Sumar amb el suport de partits que "compliquen la governabilitat". Posteriorment, ha assenyalat que buscaran l'abstenció d'altres partits per a governar en solitari.

En els minuts finals, alguns candidats han apostat per l'emotivitat: Morant ha recordat els seus avis, que van ser criats, i ha destacat que la història de la seua família és la de "milers" gràcies que el PSOE li va donar "la volta a aquest país a través de la igualtat i la justícia"; Pons ha subratllat que els vots dels valencians són "molt més importants" en el govern que en l'oposició "pegant crits"; Flores ha retret al PP el seu suposat continuisme amb el govern de Sánchez i Micó s'ha dirigit a les persones que agafen el transport públic per a subratllar la posició de Compromís-Sumar com a "veu valenciana".

També et pot interessar

stats