González Pons demana a la UE que es retire del grup de contacte per a Veneçuela

Els ministres d’Afers Estrangers d’Espanya i França condemnen la decisió del govern de Maduro d’expulsar als eurodiputats del PP.

Esteban González Pons, a la seua arribada aquest dilluns a l'aeroport de Madrid
Esteban González Pons, a la seua arribada aquest dilluns a l'aeroport de Madrid / Nico Rodríguez (Efe)

L’europarlamentari del PP Esteban González Pons ha exigit a la Unió Europea i a Espanya que es retiren del grup de contacte format per països europeus i llatinoamericans que busca crear les condicions perquè se celebren a Veneçuela unes eleccions presidencials en línia amb els estàndards internacionals. A més, ha sol·licitat que el ministre d’Exteriors veneçolà, Jorge Arriaga, “canceller fake”, segons Pons, “siga sancionat per la Unió Europea prohibint-li l’entrada i embargant-li els seus béns a l’estranger”.

Unes declaracions que ha fet en una compareixença, després que Veneçuela haja expulsat aquest diumenge una missió d’europarlamentaris, encapçalada pel popular Esteban González Pons, que anava a visitar el país i mantenir diverses reunions, entre aquestes una amb el president de l’Assemblea Nacional Juan Guaidó. González Pons ja ha avisat que tornaran aquest dissabte convidats pel govern de Colòmbia a Cúcuta, a la frontera amb Veneçuela, per a intentar impulsar que l’ajuda humanitària puga entrar al país.

L’eurodiputat ha avançat que el seu grup exigeix que el Consell de ministres d’Exteriors de la Unió Europea que se celebra aquest dilluns a Brussel·les anuncie que la UE es retire del grup de contacte. Segons González Pons, “la UE no pot permetre que als polítics europeus, als quals convida Guaidó, se’ls prohibisca l’entrada, i dos dies després el govern de Maduro sí que permeta l’accés a funcionaris europeus”.

Els ministres d’Afers Estrangers d’Espanya, Josep Borrell, i de França, Jean-Yves Le Drian, han condemnat la decisió del govern de Nicolás Maduro d’expulsar els eurodiputats. Borrell ha explicat que va estar en contacte amb l’ambaixador espanyol a Caracas, que “va fer totes les gestions possibles” amb el Ministeri d’Afers Exteriors de Veneçuela per a demanar i facilitar l’entrada d’aquests parlamentaris”.

El cap de la diplomàcia espanyola confia que la missió tècnica enviada a Veneçuela pel grup de contacte internacional afavorit per la UE “puga entrar al país aquesta setmana, com està previst, per a entrevistar-se amb totes les parts en la crisi del país”.

El president de l’Eurocambra demana mesures al Consell de l’UE

Per la seua part, el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, ha denunciat també l’expulsió d’eurodiputats i ha demanat al Consell de la Unió Europea que adopte mesures en resposta a aquest acte.

L'eurodiputat i la resta de membres de la delegació del Partit Popular europeu havien acudit a Veneçuela convidats per l'Assemblea Nacional, institució que lidera Juan Guaidó.  És la primera delegació internacional que anava a visitar a Guaidó, reconegut com a president encarregat del país per mig centenar d’estats, però Nicolás Maduro no els ha deixat entrar

També et pot interessar