La Generalitat valora positivament la baixada de la desocupació

Segons Puig, les dades demostren "la resiliència de l'economia valenciana en una situació de gran competència".

El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig / Arxiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que les dades de la desocupació i d'afiliació a la Seguretat Social demostren "la resiliència que té l'economia valenciana en una situació de gran competència i grans dificultats en els mercats exteriors".

Puig ha assenyalat que les xifres són positives per a la Comunitat Valenciana i millors que en la resta d'Espanya, "dins de les dificultats" que existeixen.

Així mateix, el president ha recordat que les últimes dades sobre turisme són "molt positives", malgrat el "marc econòmic complex" que existeix en l'actualitat, i ha reivindicat el paper de l'economia i de les empreses valencianes.

Per la seua banda, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha valorat positivament la baixada de l'atur a la Comunitat Valenciana, sobretot perquè es produeix després de la campanya d'estiu lligada a la temporalitat del sector serveis. Així mateix, també ha destacat el creixement de l'afiliació a la Seguretat Social en comparació amb la de la resta d'autonomies.

En aquest context, ha fet una crida a "continuar treballant en col·laboració amb tots els sectors, món empresarial, treballadors, agents econòmics i socials i sindicats per a seguir aquesta línia". Segons ha dit, l'objectiu és que l'economia valenciana "puga ser més potent i puga generar més estabilitat en l'ocupació".

Nomdedéu destaca el bon comportament de la construcció i l'agricultura

Per la seua banda, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha valorat les dades amb un moderat optimisme. Segons ha indicat, millora la situació pràcticament en tots els sectors, i ha destacat, especialment, "la bona evolució" en la construcció, que ha disminuït la desocupació en més d'un 2,5%, i en l'agricultura, amb una caiguda del 2,22%.

Segons ha dit, més enllà de les xifres, "les dades presenten un biaix de gènere important i la reducció de l'atur és més intensa en els homes que en les dones". També els joves han presentat una evolució "lleugerament negativa, possiblement com a conseqüència de les persones que han acabat els estudis al setembre i s'incorporen ara al mercat laboral".

Per tot això, en la Generalitat pensen que les dades publicades mostren que "encara queda molta faena a fer en diferents àmbits".

Els sindicats critiquen l’estacionalitat de l’ocupació

Des de la Confederació Empresarial Valenciana valoren amb prudència la baixada de la desocupació. “Evidencia que l’alentiment de l’economia és cada vegada més intensa i la baixada de l’atur cada vegada menys”, ha apuntat el portaveu Ricardo Miralles.

Els sindicats, per la seua banda, critiquen la precarietat i l’estacionalitat de l’ocupació, que fa que al mes d’octubre es destruïsquen llocs de treball principalment en el sector terciari. “A més, l’atur de llarga durada és crònic i afecta sobretot les persones majors de 50 anys i les dones”, ha destacat la secretària d’Ocupació de la UGT, Pilar Mora. Ana García, l'homòloga de Comissions Obreres, ha sentenciat que el sector de serveis continua estancat “en una precarietat laboral i un mercat molt cíclic”.

Mercat de treball de qualitat millorable 

El catedràtic de Fonaments d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València, Javier Quesada, ha assegurat en el 20 h NTC que les dades confirmen que no és un mal mes si es compara amb la resta de comunitats autònomes. No obstant això, creu que s'ha de veure també com està la xifra d'activitat i la xifra de persones aturades, encara molt elevada. 

Quesada ha criticat que el nivell de qualitat del treball a Espanya és molt millorable. Ha insistit que tant el país com la Comunitat Valenciana es juguen el futur en funció del nivell de productivitat que s'aconseguisca en els treballs que hi tenen lloc. A més, ha afegit que hi ha molta diferència en la forma com tractem el treball fix i l'estacional, i opina que s'ha de reduir aquesta dualitat per tal de promoure unes condicions de treball més igualitàries. "En el mercat de treball som un país que no està a l'altura", ha sentenciat. 

També et pot interessar

stats