La Generalitat reserva tres milions per al finançament de les activitats extraescolars

Educació destina més de 2.568 milions a la consolidació del professorat dels centres públics i vora 6,7 milions per a fomentar l’esport base.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, en la seua compareixença a les Corts
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, en la seua compareixença a les Corts / Corts

El finançament de les activitats extraescolars de l’alumnat valencià absorbirà prop de tres milions d’euros del pressupost de 2020. És una de les principals novetats que ha anunciat aquest dilluns de vesprada el conseller d’Educació, Cultura i Esport, en la compareixença en la Comissió d’Economia de les Corts. Entre les partides més grosses que ha exposat Marzà destaca la del personal dels centres educatius, que s’emportarà més de 2.500 milions d’euros dels comptes de 2020.

L’àrea que absorbirà més pressupost serà la d’Educació, que rebrà 4.219 milions, un 2,2% més que aquest 2019. Aquest augment del pressupost permetrà, segons ha anunciat Marzà, “eliminar les barreres d’accés al sistema educatiu” amb iniciatives com l’increment de les places gratuïtes, fins a 15.000, d’alumnes de 0 a 3 anys.

La gran aposta dels pressupostos d’Educació d’enguany, segons ha manifestat el conseller, és la del finançament de les extraescolars. Per a aquest propòsit s’han consignat tres milions d’euros que, en paraules de Marzà, permetran que les activitats posteriors a la jornada lectiva “arriben a tots els xiquets, i s'evitaran així les discriminacions”.

Més finançament per a llibres i despeses de menjador

Una altra de les majors despeses en matèria educativa és la que configuren els 40 milions d’euros del programa Xarxa Llibres, és a dir, al finançament dels llibres de text, que fins l’arribada del govern del Botànic, constituïa un “peatge d’accés a l’educació”. A més, es dedicaran dos milions d’euros a facilitar l’accés als menjadors escolars, que es faran, en paraules del titular d’Educació, “més sostenibles”.

El professorat dels centres públics absorbirà 2.568 milions d’euros. En aquest sentit, el titular d’Educació ha afegit que s’ha augmentat un 15% el professorat que atendrà als escolars amb necessitats educatives especials i que per a la formació del professorat s’han reservat més de 23 milions d’euros. Quant a les infraestructures educatives, 420 milions del pressupost de 2019 es destinaran a la millora dels centres dels municipis valencians.

Creix la partida de les grans institucions culturals

En matèria cultural, la conselleria que dirigeix Vicent Marzà gestionarà un pressupost superior als 130 milions d’euros. El conseller ha detallat que les grans institucions culturals augmenten el pressupost. A l’Institut Valencià de Cultura es destinaran 42,2 milions, 3,7 milions més que enguany; a l’IVAM 9,8 milions, un més que el 2019; el Consorci de Museus 4,7 milions, mentre que al Palau de les Arts s’han consignat 18,8 milions. Per últim, Marzà ha destacat que s’han incrementat un 60% les ajudes als editors i al foment de la lectura.

Pel que fa a l’àrea d’Esports, la Generalitat destinarà 31,14 milions d’euros. Entre les partides més destacades, el conseller ha ressaltat la inversió en esport base, al qual s’han destinat 6,7 milions d’euros. Una part significativa d’aquesta partida, de vora dos milions, es reservarà per a la promoció dels esports als centres educatius. Així mateix, s’han adjudicat 2,85 milions per a l’acompanyament dels esportistes.

També et pot interessar

stats