La Generalitat reinvindica el canvi del model de finançament

El president assegura que la reforma és "irrenunciable" per a la Comunitat Valenciana.

Ximo Puig considera "irrenunciable" el canvi de model de finançament.
Ximo Puig considera "irrenunciable" el canvi de model de finançament.

La decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de descartar la reforma del model de finançament en aquesta legislatura per manca de temps ha provocat reaccions de rebuig a les Corts, que van des de l'anunci de la Generalitat que mantindrà viva aquesta reivindicació fins a la sorpresa desagradable per al Partit Popular (PP), la traïció als valencians que denuncia Ciutadans (Cs) i la manca de realisme que suposa per a Podem. 

El president de la Genelitat, Ximo Puig, ha anunciat que des del Consell es continuarà reivindicant la necessitat de canviar el model de finançament perquè entenen que la reforma és "irrenunciable". Per al dirigent valencià, no només és necessari obrir aquest debat sinó que resta temps suficient en aquesta legislatura per a abordar-lo. 

Per la seua banda, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha remarcat que es pot treballar en el canvi del model de finançament sempre i quan hi haja voluntat política, i ha rematat dient: "el que valia per a Montoro, val per a Montero", en al·lusió a la ministra d'Hisenda de l'executiu de Sánchez. En la mateixa línia s'ha manifestat el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que en la primera sessió de control al nou govern espanyol ha qualificat el model actual de finançament d'"injust, caduc i abusiu"

La presidenta del PP a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha exigit lideratge polític al president Puig a qui ha reclamat que expose el seu full de ruta per a aconseguir el canvi del model de finançament. Podem també s'ha mostrat contrariat i, segons el seu líder, Antonio Estañ, reclama realisme al Govern d'Espanya: "les comunitats autònomes, en la situació en què es troben, no poden mantindre la sanitat, l'educació i la dependència", ha indicat. 

Des de Cs, el diputat Antonio Woodward parla de falta de respecte i de traïció als valencians i a la faena que s'ha fet des de la Comunitat Valenciana. "Dos anys reivindicant un nou sistema de finançament i de la nit al dia, cal deixar-lo per a la següent legislatura", ha rematat. 

Finalment, la Confederació Empresarial Valenciana no es dona per vençuda. El seu president, Salvador Navarro, ha assegurat que ja han demanat per carta a la ministra d'Hisenda una reunió per a traslladar-li el problema de l'infrafinançament i reclamar una solució per a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana. 

També et pot interessar

stats