La Generalitat recupera prop de 300.000 euros dels condemnats en la causa de Fitur

El 23 de febrer, el TSJCV va informar de la devolució de dues partides de 140.480 i 139.430 euros en concepte de responsabilitat civil.

L'exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez, una de les principals condemnades en la causa de Fitur
L'exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez, una de les principals condemnades en la causa de Fitur / Manuel Bruque (EFE)

El Tribunal Superior de Justícia ha comunicat a la Generalitat la recuperació de 279.910 euros en concepte de responsabilitat civil de les persones condemnades en la causa per la contractació irregular amb la trama corrupta Gürtel per a la fira de turisme Fitur entre els anys 2005 i 2009 en temps de la gestió del PP.

La diligència judicial, a la qual ha tingut accés À Punt, divideix el pagament en dues partides. La primera correspon als 140.480 euros que han ingressat voluntàriament els condemnats, entre els quals destaquen tres pagaments de 46.670 euros cadascun de l'exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez, l'excap de gabinet Rafael Betoret i l'excap de Promoció de l'Agència Valenciana de Turisme Jorge Guarro. El maig del 2018, el Tribunal Suprem va confirmar una condemna de nou anys de presó per a Martínez, de sis per a Betoret i de quatre per a Guarro.

La segona partida suma 139.430 euros sense atribució nominal. Fonts de la Generalitat asseguren que es tracta de diners confiscats en altres processos judicials als caps de la trama Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i Alvaro Pérez, que fins ara no havien saldat la responsabilitat civil en Fitur. En aquesta causa van ser condemnats a penes d'entre 13 i 12 anys.

Les dues partides sumen 279.910 euros, una quantitat a la qual cal afegir els interessos de demora.

La informació l'ha avançada la vicepresidenta, Mónica Oltra, durant la sessió de control al Consell a les Corts en resposta a la diputada popular Eva Ortiz, que havia demanat explicacions per les subvencions de la Generalitat a Mas Mut, una empresa del germà del president Ximo Puig. Ortiz ha assegurat que aquesta companyia ha pagat més de 24.000 euros a Pecsa, una firma participada pel cap del Consell, que hauria reportat a Puig 18.000 euros en dividends l'any passat.

En la resposta parlamentària, Oltra ha dit que, el 23 de febrer, el TSJCV va informar sobre la restitució a la Generalitat dels quasi 300.000 euros de la responsabilitat civil de Fitur per a recordar que en la causa judicial hi ha càrrecs públics del PP condemnats per corrupció i que llavors Ortiz formava part del partit.

“La justícia té molta faena, però desentranyar tota la corrupció del PP i la que isca de la manta que estira Bárcenas portarà lustres de faena a la justícia”, ha indicat Oltra a Ortiz.

També et pot interessar

stats