La Generalitat recorrerà a la justícia per a reclamar l'aigua de l'Albufera

La consellera de Medi Ambient assegura que Transició Ecològica encara deu 18 hm³ a l'aiguamoll i qualifica de "vergonya tècnica" i "burla" la resposta de la CHX al requeriment previ al contenciós

Roda de premsa posterior al ple del Consell
Roda de premsa posterior al ple del Consell / À Punt NTC

El ple del Consell ha aprovat presentar una causa contenciosa administrativa per a reclamar les aportacions d'aigua amb l'objectiu de mantindre el cabal ecològic de l'Albufera, refrendant l'anunci del president, Carlos Mazón, de dijous a les Corts. El govern valencià assegura que només s'han aportat dos dels vint hectòmetres cúbics que el Pla Hidrològic assigna a l'aiguamoll i que haurien d'haver-se rebut abans del 15 maig.

La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha fet l'anunci en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en esta ocasió a la Casa dels Caragols de Castelló, que és la delegació de Presidència a Castelló de la Plana.

Pradas ha explicat que la decisió l'ha precipitada la resposta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) al requeriment previ al contenciós, que assegura que s'ha fet fora de termini i que ha qualificat de "surrealista", "abstracta" i "confusa", perquè "no s'ajusta ni té rigor ni criteri tècnic". "És una vergonya tècnica. Estan burlant-se dels valencians i no passarem per ahí. Anirem fins al final", ha insistit.

Segons Pradas, la CHX informa d'aportacions de 52 hm³ addicionals al rec al conjunt del parc, deixant fora el llac de l'Albufera. "No al llac", diu específicament la resposta, segons ha llegit la titular de Medi Ambient.

La consellera assegura que no se n'ha fet cap, perquè si fora així haurien d'haver informat els tècnics, a fi de canalitzar les aportacions. Assegura tindre "proves tècniques" del fet que l'aigua no ha arribat. "Una vegada més, la CHX i el Ministeri de Transició Ecològica estan actuant de forma trilera [...] els demanem que deixen de burlar-se dels valencians, perquè computen paràmetres diferents i saben que no han enviat aigua al llac i no han complit el mandat legal. Estan contemplant paràmetres que no són", ha afirmat.

"Hem ratificat la decisió anunciada pel president de presentar un recurs contenciós administratiu perquè la justícia obligue el ministeri i la CHX perquè complisca amb el cabal ecològic de l'Albufera que marca la llei", ha explicat Pradas. "El consell de Mazón no abandonarà l'Albufera. No estem disposats al fet que la fauna i flora del parc tornen a estar en risc, com durant la tardor".

Pradas assegura que demanaran mesures cautelars mentre es dilucida el recorregut del contenciós. "No descarta absolutament res", ha dit.

Montes: "Sánchez serà el responsable de la defunció de Marie Claire"

En to igual o més dur s'ha pronunciat la consellera d'Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, contra el govern de Pedro Sánchez, en relació amb la negativa del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) a la venda de l'empresa Marie Claire, en concurs de creditors, al grup hispanopolonés Koltex-For Men. Hi ha fins dimarts de termini per a alçar el veto. En cas contrari, augura Montes, "Sánchez serà el responsable de la defunció d'esta empresa centenària".

"Fins fa uns dies, teníem dos ofertes, i esta estava ben valorada pel Consell, l'administrador concursal i els treballadors. I ha sigut el Fogasa, amb el dret a veto, el que ha impedit la venda", ha explicat Montes, que ha acusat el govern espanyol d'haver activat "la màquina del fang i la mentida" a través de la delegada, Pilar Bernavé, per a tapar la situació.

"Hem fet tot el de havíem que fer. Ha sigut Pedro Sánchez qui ha tancat la porta i si no l'obri tancarà per sempre", ha advertit.

La consellera ha recordat que la firma de Vilafranca, un actiu econòmic essencial als Ports i l'Alt Maestrat, ha rebut 24 milions d'ajudes dels valencians des del 2019 per a salvar l'empresa, que dona faena a 70 treballadors, afectats per un ERTO, una mínima part dels 720 que tenia el 2015.

Merino: "El govern espanyol ens està estafant"

També ha carregat contra el govern espanyol la portaveu del Consell i titular d'Hisenda, Ruth Merino, en este cas pel retard en l'arribada dels 500 milions en entregues a compte per al finançament de la Comunitat Valenciana, que arrosseguen sis mesos de demora i ara s'ha sabut que no es pagaran fins al setembre. "El govern espanyol ens està estafant una vegada més", ha dit Merino, que creu que l'executiu no vol pagar-los de colp sinó liquidar-los de manera prorratejada fins al final de l'any.

Merino ha confirmat que el Consell no ha plantejat cap declaració institucional pel dia de l'Orgull LGTBIQ+, perquè segons ha dit, "és una cosa que reivindiquem cada dia d'este govern".

També et pot interessar

stats