La Generalitat presenta l’avantprojecte de la Llei d’acompanyament als pressupostos 2018

Entre les mesures destaca la creació dels fons FinInVal i la reducció del 7% de les taxes universitàries.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, durant la presentació de l’avantprojecte
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, durant la presentació de l’avantprojecte

La Generalitat ha presentat l’avantprojecte de la Llei d’acompanyament dels pressupostos de 2018. Com ja es va avançar el passat 15 de setembre, aquest preveu la creació del fons FinInVal per a impulsar projectes d’inversió i innovació de les conselleries. L’Institut Valencià de Finances (IVF) gestionarà els instruments financers que aportaran el capital a les iniciatives.

En la presentació de l’avantprojecte de llei han participat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. El conseller ha assegurat que aquest modifica 29 lleis amb incidència en els pressupostos, de les quals 18 només responen a raons organitzatives, com l’adaptació a les noves legislacions espanyola i europea. 

Entre les mesures que inclou destaca la reducció de taxes universitàries del 7%. Aquesta s’afegeix a l’aprovada l’any passat, d’una reducció del 8% .D’aquesta manera, el Consell preveu reduir un 15% les taxes universitàries en dos anys. 

A més, dins de l’apartat de mesures de matèria tributària i de taxes es proposa l’eliminació de les taxes d’ús de domini públic per a la fibra òptica, que permetria crear inversions per afavorir el desplegament de banda ampla, sobretot en el món rural, i posar fi a la bretxa digital, especialment en les zones d’interior de la Comunitat Valenciana. 

 

Quant a les mesures socials, s’amplia la titularitat de les indemnitzacions per causa de mort per violència masclista. En concret, s’amplien a beneficiaris els fills i filles de la víctima, tant si tenen independència econòmica com si no, la dona quan assassinen els seus fills per a fer-li mal, quan li causa a la víctima una gran invalidesa o una incapacitat permanent o aquesta mort o invalidesa esdevé sobre un altre familiar ascendent de primer grau (pare o mare de la víctima) o un germà o germana de la víctima. 

També s’amplien els supòsits en els quals s’indemnitza les persones que ixen en defensa de les víctimes quan estan patint una agressió i acaben sent també víctimes de la violència. 

Per segon any, l’avantprojecte de Llei d’acompanyament de 2019 s’ha sotmés a informació pública. Una mesura que té com a objectiu facilitar les aportacions de la ciutadania i els agents socials de les diverses iniciatives del Consell. 

Oltra destaca l’esforç del Consell amb Ford

La vicepresidenta del Consell ha valorat l’anunci de Ford que prendrà “decisions dures” en les plantes europees. Oltra ha destacat que han fet “esforços importants” amb la factoria i ha destacat que el Consell ha invertit 41,6 milions d’euros entre 2016 i 2018. 

A més, la vicepresidenta ha recordat que en les reunions que han mantingut amb els directius de Ford aquests els han traslladat que la planta d’Almussafes no hauria de tindre “massa problemes”. 

D’altra banda, Soler ha assegurat que la Generalitat mantindrà una “actitud generosa” per l’interés dels valencians i valencianes, tot i que ha recordat que el govern valencià no té “una maquineta de fer diners”. 

Suport a les víctimes de les pluges torrencials a Mallorca

La vicepresidenta, abans de donar a conéixer els punts destacats de l’avantprojecte, s’ha pronunciat sobre la catàstrofe que ha tingut lloc aquesta matinada a Mallorca, que fins ara ha causat 9 víctimes mortals. Oltra ha assegurat que des del Consell donen “suport, solidaritat i escalfors” tant a les víctimes i als seus familiars i com al govern balear “per fer front a una situació tan delicada”.

També et pot interessar

stats