La Generalitat es personarà en el cas IVVSA, pel desviament de 3 milions en temps de Rafael Blasco

Un jutjat ha obert diligències penals per les irregularitats en la gestió de l'empresa, dedicada a la construcció d'habitatges protegits.

Rafael Blasco, exconseller del Partit Popular, en una imatge d'arxiu
Rafael Blasco, exconseller del Partit Popular, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori es personarà en la causa judicial oberta per presumptes irregularitats en l'empresa de capital mixt de la Generalitat Desenvolupaments Urbans per a Habitatges Protegits SL (DUVP). L'empresa, que es dedicava a la construcció de vivendes protegides, estava adscrita a l'Institut Valencià de l'Habitatge (IVVSA) -que en l'actualitat substitueix Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl- fins a la dissolució, al maig de 2016.

El jutjat d'instrucció número 21 de València investiga la possible concurrència de responsabilitats penals per la gestió de l'empresa entre el 2004 i el 2015. Investiguen tant càrrecs públics de la Generalitat com els responsables d'algunes de les empreses privades que participaven en l'empresa mixta.

La personació de la Generalitat es produeix després que el jutjat ha obert diligències penals prèvies arran de la instrucció del cas, que va iniciar-se quan la mateixa Conselleria d'Habitatge va detectar irregularitats en una auditoria el 2015 i va decidir traslladar-les a la fiscalia. Segons la denúncia, van trobar que l'empresa "va servir de saqueig organitzat" i que va deixar una estafa almenys de tres milions d'euros per a la hisenda pública de la Generalitat.

Entre aquestes presumptes irregularitats destaca la venda directa de l'IVVSA a DUVP el 2005 d'una parcel·la urbana de 6.000 metres a Alaquàs per 3 milions d'euros, sense que es garantira que el preu s'ajustava al "valor de mercat". En aquell moment presidia l'empresa Rafael Blasco, exconseller del Partit Popular,.

A més, l'auditoria de la Intervenció de la Generalitat el 2015 va denunciar l'existència de notoris "llaços de parentiu" entre els administradors i propietaris de totes les mercantils que havien participat des del primer moment com a socis privats de l'entramat societari de la mercantil mixta.

De fet, la consellera d'Habitatge, María José Salvador, va informar de la detecció de dos contractes per valor de 500.000 euros i 15 milions més "a través dels quals queda en evidència que es va articular un sistema que pretenia la tornada directa de contractes a empreses administrades per familiars directes, germans i fills dels administradors privats que formaven part del capital de l'empresa mixta".

L'informe també va posar de manifest que l'empresa mixta de la Generalitat no havia tingut en cap moment ni mitjans materials ni humans propis i que tota l'activitat comptable i administrativa la va fer el seu soci privat extern, sense que hi haguera constància de cap tasca de control d'aquesta gestió per part de l'IVVSA-Generalitat.

També et pot interessar

stats