La Generalitat manté la petició de 15 anys de presó per a Serafín Castellano pel càrtel del foc

Considera que la revisió del delicte de malversació no afecta Castellano, a qui acusa d'aparaular els contractes d'extinció d'incendis en l'etapa del PP

Castellano, en una imatge d'arxiu
Serafin Castellano, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Advocacia de la Generalitat Valenciana manté la petició de pena de 15 anys de presó per a l'exdelegat del govern a la Comunitat Valenciana i exconseller de Governació i Justícia amb el PP Serafín Castellano pel conegut com càrtel del foc, el presumpte tripijoc dels contractes d'extinció d'incendis que investiga el jutjat central d'instrucció número 6 de Madrid. Un servei pel qual la Comunitat Valenciana va pagar més de 150 milions entre 1999 i 2017.

Castellano és un dels 17 imputats en la causa, juntament amb el presumpte corruptor, l'empresari Vicente Huerta, propietari d'Avialsa. L'advocacia de la Generalitat ha confirmat que manté la petició de pena, a preguntes del jutjat, que havia reclamat a les parts que es posicionaren després de la modificació recent del delicte de malversació en el Codi Penal.

Per a fonamentar la sol·licitud, remet a una resolució del Tribunal Suprem què assenyala que "la nova regulació preveu la mateixa pena que la legislació anterior per a tots els supòsits en els quals l'autoritat o funcionari públic, amb ànim de lucre, s'apropie o consenta que un tercer, amb igual ànim, s'apropie del patrimoni públic que tinga a càrrec seu per raó de les seues funcions o en ocasió d'aquestes".

Consegüentment, manté l'acusació de 15 anys pels delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals, falsedat en document públic i delicte d'organització criminal. A mes de la presó, li reclama multa i inhabilitacions.

"Una associació" de persones i empreses per a aparaular concursos públics

La Fiscalia Anticorrupció eleva la petició de pena a 21 anys contra Castellano i de 33 anys per a Vicente Huerta. Considera que, juntament amb la resta d'investigats, als quals responsabilitza de "múltiples conductes il·lícites". Entén que es va crear una "associació" de persones i empreses del sector d'extinció d'incendis que, amb pactes previs "clandestins i amb ànim de lucre", imposaven a les administracions contractants preus superiors, alterant la mecànica dels concursos "amb una enganyosa posada en escena", o a través de factures no justificades o la generació arbitrària de costos.

El ministeri fiscal considera que, dins aquest procés, Vicente Huerta va realitzar regals i obsequis a diferents càrrecs públics, entre ells a Serafín Castellano, a qui suposadament va pagar caceres, munteries, allotjament, viatges, material cinegètic, va donar diners en metàl·lic i altres presents, com pernils 5J ibèrics.

També et pot interessar

stats