La Generalitat facilita l’accés de municipis a les ajudes per a combatre el despoblament

Una nova llei flexibilitza els requisits per a ser considerat un municipi en risc i blinda destinar el 0,1% del pressupost a aquesta matèria

Ruta despoblament Gaibiel 2
Imatge d'arxiu de dones d'un poble a la fresca / À Punt NTC

La Generalitat flexibilitzarà els requisits perquè un municipi puga ser considerat en risc de despoblació, amb l'objectiu que més localitats de la Comunitat Valenciana puguen accedir a les ajudes de l'administració.

Aquesta és una de les novetats del projecte de llei de mesures contra el despoblament de la Comunitat Valenciana, que en aquests moments es troba en les Corts per a la tramitació, després d'haver-lo aprovat el ple del Consell el 13 de gener.

Es considera que un municipi està en risc de despoblament quan compleix almenys quatre dels sis indicadors que s'estableixen en la llei, quan abans era necessari complir-ne cinc. Els factors que s'han de valorar són densitat de població, creixement demogràfic, creixement vegetatiu, índex d'envelliment, índex de dependència i taxa migratòria. 

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha assenyalat que “la nova llei flexibilitza els criteris per a accedir al fons de cooperació per a lluita contra la despoblació de manera que s'ampliarà el nombre de municipis que es beneficiaran d'aquestes ajudes”.

El projecte de llei també estableix que la Generalitat incorporarà el rural proofing o mecanisme rural de garantia als seus projectes i lleis amb l'objectiu que beneficien especialment els municipis més xicotets i s'ajusten millor a les seues necessitats i realitats. 

En la norma també s'estableix que el Consell destinarà almenys el 0,1% del pressupost de despesa no financera de la Generalitat a lluitar contra la despoblació.

Segons fonts de la Generalitat, la nova llei té un caràcter transversal i preveu un ampli paquet de mesures en matèria sanitària, educativa, d'atenció social, ocupació, transport, habitatge, cultura, justícia, majors, joventut, igualtat de gènere i tecnologies de la informació, entre altres. 

La Generalitat està destinant 331,4 milions als municipis de la Comunitat Valenciana al llarg del període 2017-2023 a través de quatre fons orientats a promoure les inversions en infraestructures i serveis, a impulsar el turisme, a lluitar contra la crema d'espais forestals i a frenar la despoblació al llarg de tot el territori. 

Són el Fons de Cooperació Municipal (280 milions), el Fons per a Municipis Turístics (21 milions), el Fons contra el Despoblament (20,9 milions) i el Fons de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal (10 milions), que tenen com a objectiu vertebrar territorialment la Comunitat Valenciana i impulsar el desenvolupament de les seues entitats locals.

També et pot interessar

stats