La Generalitat ha executat el 95% dels fons ordinaris de la UE dos anys abans de termini per la pandèmia

Puig defén l'aval europeu en la gestió del Consell davant de la comissària de Cohesió i Reformes, que visita la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la comissària europea Elisa Ferreira
El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la comissària europea Elisa Ferreira / À Punt NTC

La Unió Europea ha avalat la gestió dels fons europeus que la Generalitat va executar durant la pandèmia i que, en molts casos, van obligar a reorientar inversions ordinàries cap a compres d'urgència, per exemple, de material sanitari. Ho ha recordat Ximo Puig davant la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, en el primer dels dos dies de visita que fa a la Comunitat Valenciana. 

El cap del Consell ha defensat que la Generalitat ha "gestionat correctament" els fons i ha rebut el vistiplau europeu —"confirmació" segons l'argot tècnic— després d'executar el 95% d'aquest pressupost, que ascendeix a 987 milions i integra el fons social, els Feder i el programa d'ocupació juvenil.  

Aquestes partides s'han executat i justificat dos anys abans del termini màxim, el desembre de 2023, precisament per l'emergència sanitària, segons fonts de la Conselleria d'Hisenda consultades per À Punt.

987 milions ja invertits i 1.254 en curs

Això no vol dir que els diners europeus s'hagen acabat, ja que a aquesta partida cal sumar els fons React que la UE està injectat a les regions per a atorgar-los liquiditat immediata per a facilitar la reconstrucció postpandèmia. El govern espanyol ha assignat 1.254 milions d'aquesta partida a la Comunitat Valenciana fins a 2022, dels quals ja se n'han ingressat 550 en les arques valencianes. 

"Gràcies a Europa estem superant la pandèmia, però també estem reactivant l'economia i teixint aquesta xarxa de seguretat que en el passat no tinguérem", ha dit Puig en la roda de premsa posterior a la trobada.

Ferreira ha defensat que la comissió europea "espera aconseguir una recuperació que no reproduïsca el passat, sinó que ens faça més forts, molt més dinàmics", aportant "un futur més estable" per a la ciutadania. I en aquest horitzó ha insistit en les línies prioritàries de finançament: la joventut i la innovació.

Transició ecològica i transformació digital

"Hem parlat de la capacitat d'impuls del fons Next Generation, però també del programa operatiu que s'està acabant de negociar, que suposarà la modernització necessària que cavalca sobre la transició ecològica i digital", ha avançat sobre la reunió Puig, que ha defensat inversions per a facilitar la transformació de tots els sectors perquè "ningú no pot quedar fora de la nova economia"

"El desenvolupament de la Comunitat Valenciana és el desenvolupament d'Europa, perquè Europa no és més que la suma de ciutadania i territoris, anem junts cap a un millor futur", ha assegurat Ferreira, per a defendre la política de cohesió i solidaritat entre regions que acompanya les inversions.

En la primera jornada per terres valencianes, la comissària ha visitat les obres de la línia 10 del metro de València, finançades amb fons europeus, i s'ha desplaçat després a la fundació Fisabio, que ha sigut la primera institució científica espanyola a seqüenciar el genoma del Sars-Cov2, mitjançant un projecte d'investigació que compta també amb una dotació de fons de la UE.

També et pot interessar

stats