La Generalitat i la Diputació de València estudiaran transferir competències i coordinar els pressupostos en dues comissions

El president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez, denuncia una agressió a l'autonomia de les administracions locals.

Els president de la Generalitat, Ximo Puig i de la Diputació de València, Toni Gaspar, compareixen davant els mitjans al Palau de la Generalitat
Els president de la Generalitat, Ximo Puig i de la Diputació de València, Toni Gaspar, compareixen davant els mitjans al Palau de la Generalitat / GVA

La Generalitat i la Diputació de València crearan dues comissions de treball per a coordinar esforços, millorar l’eficàcia i evitar duplicitats. Una de les comissions estudiarà la possible transferència de competències des de l’òrgan provincial cap a l’autonòmic. I l’altra, de caràcter immediat, abordarà la gestió dels recursos per a optimitzar l'acció pressupostària del 2019.

L’anunci l’han fet el president de l’executiu valencià, Ximo Puig, i de la Diputació de València, Toni Gaspar, després de reunir-se al Palau de la Generalitat.

Ximo Puig ha explicat que la primera de les comissions valorarà la transferència d’atribucions dins “l’àmbit de competències pròpies que l’Estatut d’Autonomia determina per a l’administració autonòmica”.

El president de la Generalitat ha aclarit que aquest marc de col·laboració es plantejarà “sens dubte” per a tots els òrgans provincials tot i reconéixer que la receptivitat de la Diputació de València és diferent de la resta.

Per la seu banda, Toni Gaspar ha manifestat que “les competències ha de fer-les qui millor puga fer-les” i ha destacat que “no cal tindre por de parlar de les institucions ni de la seua transformació”. Considera que només s’està transitat per l’itinerari que la legislació marca des de fa anys, i ha recordat que la Llei general de sanitat ja preveia que els serveis autonòmics de salut assumiren progressivament les competències de les diputacions en aquesta àrea. “Ara cal concretar tot això en termes tècnics i veure de quina manera les normes generals passen a ser un fet real”, ha explicat.

Els dos dirigents han coincidit en la necessitat de millorar la coordinació entre les dues administracions, una qüestió sobre la qual Puig considera que cal "xafar l’accelerador” en el tram final de la legislatura.

Aquest serà l’objecte de treball de la segona comissió, que aspira a fer un pas més allà de la col·laboració actual, per a afavorir “sinergies” i evitar “duplicitats” en les actuacions i programes vinculats al pressupost de 2019. Treballarà per a determinar el fons que cadascuna dedica a les distintes accions a fi de millorar l’eficàcia en la gestió dels recursos i dels serveis que s’ofereixen als ajuntaments.

Una agressió a la província d’Alacant

El president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, s’ha mostrat molt crític amb la possibilitat d’una transferència de competències cap a la Generalitat, que considera un atac a l’autonomia de les administracions locals. El dirigent provincial no descarta acudir a "totes les vies possibles, legals i polítiques per a defendre l'autonomia de la Diputació contra aquesta agressió a la província d'Alacant, un territori en el qual no se sent còmode Puig i Mónica Oltra".

Sánchez considera que l’objectiu d’aquesta mesura és "disgregar" la província i "separar-la d'Espanya" per a unir-la a la "fal·laç idea dels Països Catalans", que, en la seua opinió, “a poc a poc va prenent forma".

També et pot interessar

stats