La Generalitat destinarà 10.000 euros per municipi a través del Fons de Cooperació Municipal 2023

El Consell també repartirà quatre milions entre els 178 pobles en risc de despoblament

Imatge d'arxiu de Poble Nou de Benitatxell
Imatge d'arxiu de Poble Nou de Benitatxell / Ajuntament de Poble Nou de Benitatxell
08 de maig 2022 - 12:36

La Generalitat ha activat el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana per a l'any que ve, que distribuirà 10.000 euros per a tots els municipis amb la finalitat de reforçar la prestació de serveis bàsics de proximitat.

Així ho ha anunciat el director general d'Administració Local, Antoni Such, qui ha explicat que la mesura l'ha acordada la Comissió de Cooperació i Col·laboració del Fons de Cooperació Municipal celebrada aquesta setmana.

A més, Such ha assenyalat que la resta del fons es distribuirà mitjançant criteris de població, i que s'aplicaran correctors per a afavorir els municipis valencians més menuts.

Such ha subratllat l'aposta de la Generalitat per impulsar el municipalisme i ha assegurat que els diners destinats al Fons de Cooperació enguany tripliquen els del 2021, fet que suposa passar de 3.000 a 10.000 euros per municipi.

Pla Sectorial de Finançament 2023

La comissió també ha aprovat el Pla de Sectorial de Finançament del Fons de Cooperació Municipal per a l'any 2023. El document reflecteix que existeix una gran disparitat en les transferències corrents que realitzen les diputacions provincials als municipis de la Comunitat Valenciana. En concret, la Diputació de València transfereix 52 euros per habitant, 34 euros, la de Castelló i 17, la d'Alacant, la qual cosa segons Such "és injust i discrimina els municipis alacantins".

El Pla Sectorial preveu que les tres diputacions estiguen obligades a incloure en els seus pressupostos els mateixos recursos econòmics de què disposa la Generalitat per al finançament dels municipis a través del fons de cooperació.

Lluita contra el despoblament

A més, la Generalitat ha acordat augmentar a 4 milions d'euros el Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament per al 2023, que rebran 178 municipis de la Comunitat Valenciana que es troben en risc de despoblament.

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha destacat que la quantitat econòmica destinada a aquest fons ha augmentat un 15% respecte del 2021. Així mateix, ha explicat que el Consell ha flexibilitzat el criteri de població, de manera que qualsevol població amb menys de 300 habitants té dret a aquest fons. Enguany, el nombre de municipis beneficiaris ha passat de 160 a 178.

També et pot interessar

stats