La Generalitat no contempla la dimissió de Trenzano, imputat per malversació

El jutge del cas ha declarat complexa la causa, en què també s'investiga el germà de Ximo Puig.

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, i el conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una imatge d'arxiu
El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, i el conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Generalitat no contempla la dimissió el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, després de la denúncia del PP per les subvencions de promoció del valencià concedides a una empresa de Francesc Puig, germà del president, Ximo Puig. Per aquesta denúncia, hauran de declarar com a investigats el 10 de desembre en un jutjat de València per un presumpte delicte de malversació. 

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, resta credibilitat a la denúncia del PP i ha dit que no contempla la dimissió de Trenzano, militant de Compromís. Segons Oltra, les subvencions per a la promoció del valencià en els mitjans de comunicació es concedeixen per "criteris tècnics".

Per la seua banda, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, preguntat per si té pensat cessar Trenzano o si ell mateix ha expressat la disposició a dimitir, ha afirmat que "no hi ha cap novetat sobre aquest tema". Ha assenyalat també que el director general "no té cap notificació i, per tant, no pot fer cap valoració".

Marzà assegura que en el govern valencià estan segurs que "tot s'ha fet correctament, tal com els tècnics havien dit que es fera". El conseller ha recordat que es tracta d'un procediment que "ja ha estat obert en altres jutjats, i que ha sigut arxivat dues vegades".

El Consell de Transparència estima la denúncia del PP

El Consell de Transparència ha estimat la denúncia interposada pel PP contra l'empresa del germà de Puig, Comunicacions dels Ports, per "incompliment de les seues obligacions de publicitat" de les ajudes públiques rebudes durant 2016, 2017 i 2018, en superar els 100.000 euros en cada exercici.

La portaveu adjunta del PP en les Corts, Eva Ortiz, ha explicat aquest dimecres que han registrat la petició de compareixença de Ximo Puig, perquè el 7 de novembre "done la cara" i explique unes ajudes "gens clares" a empreses del seu germà, per a les quals es requereixen "col·laboradors necessaris" que "solament poden estar en el Consell".

Ortiz ha avançat que li preguntaran a Puig “si pot afirmar que no hi ha nòmines duplicades en les empreses del seu germà, que no hi ha factures falses amb què es justifiquen les subvencions i que no hi ha factures duplicades”.

Puig: "No he tingut cap actuació directa"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat la seua "confiança absoluta" en la justícia, després de la investigació del seu germà i ha agregat que també confia en els funcionaris que van decidir i van auditar les ajudes. "No em concerneix perquè no he tingut cap actuació directa sobre aquesta qüestió", ha agregat.

Puig ha subratllat que confia en la justícia i que aquesta serà la que determine "si hi ha hagut alguna irregularitat". 

El jutge declara complexa la causa

D'altra banda, el jutge del cas ha declarat complexa la causa, tal com ha sol·licitat la Fiscalia de València. Això suposa que el període d'instrucció s'estendrà almenys 18 mesos, en lloc dels 6 dels assumptes ordinaris. 

També et pot interessar

stats