La Generalitat amplia a 33,8 milions la cooperació internacional, la tercera major inversió autonòmica

La Conselleria de Participació invertirà 800.000 euros en l'exhumació de fosses.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo

Els pressupostos de la Generalitat per a 2020 consoliden la recuperació de les ajudes a la cooperació internacional per al desenvolupament. El Consell ha reservat 33,8 milions per a aquesta partida, que creix un 3,4% i representa ja el 61% del pressupost total  de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. El pròxim exercici gestionarà 55,3 milions, un 2,9% més que fa un any, segons ha explicat la titular del departament, Rosa Pérez Garijo. La consellera ha destacat que la inversió en cooperació internacional ha crescut en 30 milions des de 2015 en el pressupost, un 800%, i situa la Comunitat Valenciana com la tercera que dedica més recursos a la solidaritat internacional: 6,82 euros per habitant.

Garijo ha donat aquest informació durant la seua compareixença a la comissió de les Corts per a explicar els comptes del departament; una conselleria "humil en la dotació, però central la seua actuació", ha dit, "perquè cada euro que s'inverteix eleva els estàndards democràtics" a la Comunitat Valenciana.

Als 33,8 milions en cooperació, cal afegir 6,8 per a les polítiques en transparència i atenció a la ciutadania, 2,5 per a projectes de participació de la ciutadania, 2,7 en qualitat democràtica i 1'5 per al foment de l'autogovern i la responsabilitat social.

2,16 milions per a memòria històrica

En la partida de qualitat democràtica destaca la dotació, amb 2,16 milions per a projectes de memòria històrica, que creix in 112%. Es dedicaran 800.000 euros a la localització i exhumació de fosses comunes a les tres províncies i repartirà la resta del pressupost per a actualitzar el mapa de fosses, eliminar vestigis franquistes i impulsar l'Institut de Memòria Democràtica, per al qual es buscarà seu a Alacant. Garijo també ha anunciat a càrrec d'aquesta partida la creació d'un banc d'ADN per a facilitar la troballa de xiquets furtats durant el franquisme.

La consellera també ha destacat l'aprovació d'assignació pressupostària per a finançar, entre d'altres, projectes per a facilitar i humanitzar l'accés de la ciutadania a l'administració, un programa d'auditoria ciutadana a la contractació pública o diferents iniciatives per a enfortir el teixit associatiu i augmentar la contribució en les polítiques públiques.

També et pot interessar

stats