La Generalitat i 23 ajuntaments destinaran vora 143 milions a rehabilitar 7.000 habitatges vulnerables

L’acord bilateral entre la Conselleria d’Habitatge i els ajuntaments busca la renovació arquitectònica

Iniciativa per a les vivendes vulnerables / À Punt NTC

El govern valencià i 23 municipis de tot el territori han anunciat aquest dimarts un acord bilateral finançat amb vora 143 milions d’euros, dirigit a la rehabilitació de 7.158 vivendes en situació de vulnerabilitat. Concretament, aquest programa rehabilitarà més 90.000 metres quadrats de la Comunitat Valenciana.

Aquestes ajudes inclouen la renovació arquitectònica d’espais residencials i de llars en diversos barris, així com la urbanització o reurbanització d'espais públics, dins dels denominats entorns residencials de rehabilitació programada.

El projecte forma part del pla de recuperació, transformació i resiliència d’Espanya (2021-2016). El 80% de la inversió necessària per a aquesta iniciativa procediran dels fons Next Generation, mentre que un 5% arribarà de la Generalitat i els ajuntaments aportaran un mínim del 5%. En alguns casos, els propietaris també aportaran fons.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, ha afirmat que el creixement de les ciutats les últimes dècades ha sigut “gegant i desigual”. Segons Illueca, l’acord “és un primer pas per a començar a tractar de revertir aquestes desigualtats i combatre la vulnerabilitat” dels residents. 

Municipis beneficiaris

En una primera resolució es van aprovar ajudes a 14 municipis, per valor de més de 84 milions d’euros. El desembre de 2022, es va publicar en el DOGV l'aprovació d'un increment del finançament en la dotació pressupostària fins a arribar a la xifra actual de 142.848.665 euros, repartits entre els exercicis 2022 a 2026 de manera pluriennal, la qual cosa ha possibilitat completar la concessió d'ajudes.

Aquestes poblacions són Castelló de la Plana, Almassora (Plana Alta); Morella (Ports); la Vall d'Uixó (Plana Baixa); Picassent, Mislata, Picanya (Horta Sud); Rafelbunyol, Burjassot (Horta Nord); Sagunt (Camp de Morvedre); Alacant, Sant Joan d’Alacant; Elx (Baix Vinalopó); Alcoi; Torrevella (Baix Segura); Gandia, Oliva (Safor); Petrer, Asp (Vinalopó Mitjà); Altea (Marina Baixa); Alberic, l’Énova (Ribera Alta) i València.

À Punt ha visitat alguns dels barris que es veuran beneficiats per aquest pla. Un d’ells és el del Pintor Goya de Burjassot (Horta Nord), on es destinaran un poc més de dos milions i mig d'euros a la rehabilitació dels edificis coneguts com les finques grogues que, a més, seran adaptats per a ser eficients energèticament. Concretament, es farà una rehabilitació integral de la façana i les finestres i s'instal·laran plaques solars.

Segons el regidor d’Urbanisme del municipi, Francisco Manuel Aragó, s’està fent un esforç, sobretot a les finques que superen els cinquanta anys, que són les que més rehabilitació necessiten. Explica que hi viuen famílies treballadores amb unes rendes que no els permeten dur a terme les obres per si mateixes, i per això són necessàries les ajudes.  

També el barri il·licità de Porfidio Pascual es beneficiarà de les ajudes, que arribaran a uns 300 habitatges. El president de l’associació del barri, Juan Antonio Curiel, assegura que estan desitjant que comencen les obres perquè hi ha molt a fer per a rehabilitar els edificis, ja que necessiten renovar les teulades, les plataformes dels ascensors i instal·lar plaques solars, entre altres actuacions.

També et pot interessar

stats