El general franquista Queipo de Llano, exhumat de matinada de la basílica de la Macarena de Sevilla

La retirada de les restes del militar, responsable de 45.000 afusellaments, s'ha dut a terme en aplicació de la nova llei estatal de memòria democràtica

El vehicle fúnebre amb les restes del general franquista Queipo de Llano (esquerra) ha abandonat vora les dos de la matinada el temple catòlic
El vehicle fúnebre amb les restes del general franquista Queipo de Llano (esquerra) ha abandonat vora les dues de la matinada la basílica de La Macarena / Exèrcit d'Espanya / Efe

Un cotxe fúnebre ha tret a les 2:20 hores d'aquest dijous les restes mortals del general franquista Gonzalo Queipo de Llano de la basílica de la Macarena de Sevilla, el lloc d'honor en què estava soterrat. El cadàver de qui va ser responsable de 45.000 afusellaments, ha sigut exhumat del temple juntament amb el de la dona, Genoveva Martí, i el de Francisco Bohórquez Vecina, responsable de l'execució de sentències de mort del bàndol franquista. L'operació s'ha produït a requeriment del Govern espanyol, en aplicació de la recent reforma de la llei estatal de memòria democràtica, que prohibeix la presència de restes dels dirigents del colp d'estat del 1936 en llocs d'accés públic preeminent. 

La intervenció, que no s'havia anunciat, s'ha produït de matinada, en presència d'uns pocs periodistes, membres de la germandat de la Macarena i un grapat de familiars del militar, que han aplaudit a l'eixida del vehicle fúnebre. 

Supervisant l'exhumació estava també Paqui Maqueda, presidenta de l'associació memorialista Memòria Nostra. Molt emocionada, l'activista ha manifestat als periodistes que Sevilla "ha tancat una etapa històrica". A parer seu la Mare de Déu de la Macarena "passejarà pels carrers d'aquest barri, que va ser l'últim bastió antifeixista, més digna, perquè la Macarena és la Mare de Déu del poble".

El general feixista que va ordenar matar Lorca

Queipo de Llano va liderar el colp d'estat contra la República a Andalusia. Hi va aplicar una estratègia del terror en contra del bàndol contrari. Va destacar per la persecució i l'assassinat a gran escala, sobretot contra polítics, intel·lectuals, obrers, sindicalistes o feministes. Se l'associa amb l'orde de matar el poeta Federico Garcia Lorca, segons manté l'historiador Ian Gibson.

En l'avanç de les tropes franquistes, Queipo de Llano, que s'enorgullia de la condició de feixista, va arrasar barris obrers de Sevilla, com els de Triana i la Macarena. A la capital andalusa va instaurar fins a cinc camps de concentració.

Per cada persona honrada que muira, jo n'afusellaré, almenys, deu i hi ha pobles on hem sobrepassat aquesta xifra Queipo de Llano - General colpista

Però si ha esdevingut una figura icònica del franquisme ha sigut per les arengues d'odi des de l'emissora Unión Radio. Hi llançava sovint acusacions infundades i propagava notícies falses contra els republicans. Fins i tot, instava a atacar-los sense pietat, tot justificant l'assassinat i la violació: "Els nostres valents legionaris i regulars han demostrat als rojos covards què significa ser homes de veritat i de pas també a les seues dones. Això està totalment justificat perquè són comunistes i anarquistes que prediquen l'amor lliure. Ara almenys sabran el que són els homes i no els milicians maricons. No es lliuraran, per molt que bramen i pernegen".

"Faculte a tots els ciutadans que quan entropessen amb un d'aquells subjectes el facen callar d'un tir. O me'l porten a mi, que jo li'l pegaré" (...) "Per cada persona honrada que muira, jo n'afusellaré, almenys, deu i hi ha pobles on hem sobrepassat aquesta xifra", va advertir en altres de les seues arengues radiofòniques a la població.

També et pot interessar

stats