Gabriela Bravo: “No he parlat [amb Mónica Oltra] però parlarem. No hi ha pressa”

La consellera de Justícia rebaixa l'abast de les crítiques de la vicepresidenta del Consell, que l'acusava d'envair competències d'Igualtat, i les qualifica de “saludables”.

La consellera de Justícia i Funció Pública, Gabriela Bravo, durant la seua intervenció en À Punt Directe
La consellera de Justícia i Funció Pública, Gabriela Bravo, durant la seua intervenció en À Punt Directe

La consellera de Justícia i Funció Pública, Gabriela Bravo, ha llevat ferro a les crítiques de la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, després d'anunciar Bravo que la Ciutat de la Justícia de València tindrà la primera comissaria de policia d’Espanya especialitzada en violència de gènere, el passat 23 d’agost. La vicepresidenta va reaccionar a través del seu compte de Twitter, @monicaoltra, suggerint que el projecte envaïa competències de la seua conselleria i que se saltava el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista. 

En una entrevista en el programa À Punt Directe, quan han transcorregut 11 dies des de la polèmica, la consellera de Justícia ha reconegut que encara no l’ha abordada en persona amb la vicepresidenta del Consell. “No hem parlat però parlarem, no hi ha gens de pressa”, ha manifestat. Bravo ha dit que serà presumiblement demà, dimarts, quan segons ha recordat, coincidiran les agendes de les dues mandatàries. 

La consellera de Justícia, però, ha qualificat les crítiques de “sanes” i les ha contextualitzades en la normal discrepància d’un govern de coalició. “En el marc d’una societat democràtica i un govern que aposta per la transparència, no passa res. Jo ho consideraria, fins i tot, saludable”, ha afegit. Gabriela Bravo ha defés la solidesa del projecte de govern del Botànic i ha denunciat un presumpte interés per convertir aquestes discrepàncies en "un problema polític de primer nivell" que posaria en dubte la continuïtat de la coalició. “No està en la meua ment ni en la de la vicepresidenta trencar el projecte”, ha assegurat. “Respecte la seua valoració, funcions, competències, jerarquia i el que representa com a vicepresidenta del Consell. No estem per a enfadar-nos, sinó per a construir un projecte que continue millorant la vida dels valencians”, ha insistit.

Projectes compatibles

Gabriela Bravo ha defés la compatibilitat del projecte de la conselleria de Justícia amb el que Mónica Oltra postula des de les seues competències d’Igualtat, que consisteix a situar una oficina de denúncies especialitzada en violència de gènere al costat del Centre de Dona 24 hores de València perquè ambdues propostes comparteixen l’objectiu comú d’evitar “que hi haja cap dona assassinada més”. Bravo ha explicat que la proposta de la Conselleria de Justícia és un projecte integral en l’àmbit judicial que persegueix una major coordinació i especialització als jutjats per a assegurar que els professionals avaluen correctament el risc de les dones des de la primera fase de la denúncia. “No pot ser que la dona a soles faça l’avaluació del seu mateix risc”, ha dit. La consellera de Justícia considera que no es tracta d’un projecte excloent amb el de la Conselleria d’Igualtat, que segons paraules de Bravo, vol aprofitar l’àmbit de seguretat dels centres Dona 24 hores per a donar suport a les víctimes de maltractaments i ajudar-les a fer el pas de posar una denúncia. “Parlem de dos moments diferents”, ha explicat.

La consellera de Justícia també ha posat en valor el Pla d’Infraestructures Judicials i la nova xarxa d’atenció a les víctimes del delicte, particularment activa en el cas de violència masclista, que representa el 60% de les denúncies. Des de febrer la xarxa ha estés a 26 partits judicials una atenció multidisciplinar compatible amb l’horari dels jutjats de guàrdia, és a dir, les 24 hores els set dies de la setmana. La consellera ha anunciat per al 2019 que la mesura aplegarà als 36 partits judicials de la Comunitat Valenciana.  

Bravo també ha defés el reconeixement del valencià com a requisit de les noves incorporacions als jutjats de la Comunitat Valenciana “per respecte a la ciutadania i pel dret de tots els valencians de comunicar-se en l’administració en l’idioma que decidisquen”.

Preguntada per la seua relació d’amistat íntima amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera de Justícia ha dit que “en els 30 anys de trajectòria professional la meua vida privada no ha trastocat la meua capacitat de treball”.

També et pot interessar

stats