Front comú entre Alacant i Múrcia pel transvasament Tajo-Segura

López Miras i Mazón anuncien una nova cimera al setembre per a abordar la situació hídrica, a la qual Puig estarà convidat.

VÍDEO | Front comú entre Alacant i Múrcia pel transvasament Tajo-Segura

Dues institucions governades pel PP, la Diputació d'Alacant i el govern de Múrcia, volen fer un front comú per a evitar que regants i usuaris de les dues províncies es queden al marge de les decisions que es prenguen en la comissió d'explotació del transvasament Tajo-Segura. 

El president de la corporació provincial, Carlos Mazón, juntament amb la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, i el diputat Adrián Ballester, s'han reunit aquest dilluns amb el president murcià, Fernando López Miras, i amb el conseller d'Aigua d'aquesta comunitat autònoma, Antonio Luengo.

Les dues institucions han acordat crear una comissió de treball per a defensar el transvasament, que abasteix dos milions de persones i del qual depenen més de 300.000 llocs de treball.

La trobada ha abordat la problemàtica que ha sorgit al voltant de la decisió del govern central d'incloure en l'esmentada comissió els municipis riberencs dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía contraris al transvasament, però excloent els agents relacionats amb les qüestions hídriques i el reg a la vega del Segura.

Tant López Miras com Mazón critiquen aquesta decisió perquè entenen que la comissió és eminentment tècnica i així ha de continuar. Diuen que, si es fa efectiva l'entrada dels municipis castellanomanxecs, presentaran al·legacions i exigiran també la presència dels municipis alacantins i murcians que depenen de l'aigua del Tajo.

Per al mes de setembre han anunciat una altra cimera per a abordar la situació hídrica a la qual convidaran el president de la Generalitat i el d'Andalusia.

A més de l'aigua, en la reunió que s'ha celebrat al palau de San Esteban, seu del govern murcià, s'hi han tractat altres qüestions que afecten els dos territoris. Per exemple, López Miras i Mazón han acordat exigir al govern espanyol una millor connexió de rodalia entre les dues capitals i la construcció d'un tercer carril a l'A-7.

El govern espanyol proposa un transvasament Tajo-Segura de 20 hm3 per a agost

La Comissió Central d'Explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura ha proposat un transvasament per al mes d'agost de 20 hectòmetres cúbics per a atendre les necessitats hídriques de les conques receptores. 

L'informe de situació indica que, a 1 d'agost de 2019, el volum embassat en Entrepeñas i Buendía era de 546,4 hm3, quedant un volum autoritzat pendent de transvasar de 8,4 hm3.

Les regles d'explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura estipulen que en nivell 3 el Ministeri per a la Transició Ecològica podrà autoritzar un transvasament de forma discrecional però motivada. 

També et pot interessar

stats