Foment preveu renovar la meitat de la flota dels trens de rodalia

El secretari d’Estat, Pedro Saura, avança que s’invertiran 3.000 milions d’euros en la compra dels combois a partir de 2019.

Imatge d’arxiu d’un tren de rodalia
Imatge d’arxiu d’un tren de rodalia / Europa Press

Els usuaris de Renfe estrenaran una nova flota de trens. A partir de l’any que ve el Ministeri de Foment preveu invertir vora 3.000 milions d’euros en la renovació del 50% dels combois de Rodalia, els trens de nuclis urbans a escala estatal.

Segons ha anunciat el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, no és possible definir els terminis, ja que dependran no tant de les disponibilitats pressupostàries, sinó del fet que les empreses puguen subministrar el material. El de tipus mòbil no s’ha renovat en els set anys del govern popular, període en què, en paraules de Saura, “no s’ha comprat ni un sol tren de rodalia” i “cada dia hi ha notícies sobre la deficiència dels trens en el conjunt del país”.

En arribar al ministeri, el nou executiu tampoc va trobar res sobre el contracte entre l’Administració General de l’Estat i Renfe per a prestar els serveis ferroviaris subjectes a l’obligació de servei públic, que havia caducat al desembre de l’any anterior.

“Hem arribat al govern i no trobem res, no s’ha mogut ni un paper”, ha reclamat Saura en relació amb aquest contracte, que actualment ja ha passat per la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics.

Pla d’internacionalització

A Espanya, l’any passat es van registrar més de 420 milions de passatgers de Rodalia i 20 milions d’alta velocitat. Per això, en opinió de Saura, la mobilitat i la seguretat “han de ser prioritats per al govern”, a més d’impulsar la demanda, fent ús de les infraestructures d’alta velocitat.

El secretari d’Estat també veu necessari que Renfe tinga un pla estratègic per a jugar un paper central en la liberalització dels serveis ferroviaris de viatgers a Europa, prevista per a 2020. Així mateix, un altre dels objectius de la internacionalització és el projecte d’alta velocitat entre Medina i la Meca, desenvolupat per un consorci espanyol del qual l’operadora pública forma part.

També et pot interessar

stats