Flandes qualifica “d'acte molt hostil” la retirada de l'estatus diplomàtic del seu delegat a Espanya

Borrell admet que la mesura suposa “un conflicte diplomàtic” i ha donat per fet que hi haurà “una resposta”.

El ministre president de Flandes, Geert Bourgeois
El ministre president de Flandes, Geert Bourgeois / Reuters

El ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, ha qualificat aquest dimecres “d'acte molt hostil” i inèdit en la Unió Europea la decisió de l'executiu espanyol de retirar l'estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya, André Hebbelinck.

És la resposta que Bourgeois ha donat en una entrevista radiofònica en conéixer la retirada de les credencials al seu delegat flamenc com a represàlia per les reiterades declaracions sobre Catalunya i el procés independentista del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans.

La decisió del ministre espanyol d'Afers Estrangers, Josep Borrell, es va produir després que el president del Parlament flamenc carregara contra Espanya durant la inauguració el dimecres de  la setmana passada d'una exposició sobre el procés secessionista català en la seu del Parlament de Flandes a la qual va assistir l'expresident de Catalunya, Carles Puigdemont.

Setmanes abans, Peumans havia enviat una carta en català a l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, en presó preventiva, en la qual criticava la qualitat de la democràcia espanyola, declaracions que després va reafirmar.

El ministre president de Flandes considera que les declaracions de Peumans s'emmarquen dins de la llibertat d'expressió i ha apel·lat a la separació de poders, ja que el delegat del Govern de Flandes representa al poder executiu i el president del Parlament de Flandes al legislatiu.

Borrell admet “un conflicte diplomàtic”

Per la seua banda, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, ha reconegut aquest dimecres que la retirada de l'estatus diplomàtic al representant del Govern de Flandes a Espanya suposa “un conflicte diplomàtic” i ha donat per fet que “hi haurà una resposta”.

Borrell ha justificat la mesura en el fet que “Espanya no pot permetre's que, una vegada rere l'altra, el president d'un parlament actuant com a tal diga que som un país que ha de ser expulsat de la UE”, com ha fet en tres ocasions el de Flandes, Jan Peumans. “Hem advertit tres vegades, i a la tercera va la vençuda”, ha afegit.

El ministre ha apuntat que, a títol personal, Peumans “pot dir el que li vinga de gust” però no fer afirmacions d'aquest tipus en cartes “amb segell i capçalera del Parlament” que, segons el que ell sap, “no s'ha pronunciat sobre el tema”.

Aquest dimecres precisament, el president del govern, Pedro Sánchez, viatjarà a Brussel·les per a participar en un Consell Europeu, al qual també està previst que acudisca el primer ministre belga, Charles Michel.

També et pot interessar

stats