La fiscalia no veu delicte en la tesi de Pedro Sánchez

Considera que la conducta de plagi que Vox va atribuir al president del govern espanyol no encaixa en el tipus penal.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació / Mariscal (Efe)

La fiscalia ha sol·licitat l’arxiu de la querella de Vox contra el president del govern, Pedro Sánchez, pels delictes de falsedat documental per la seua tesi doctoral. En un informe no vinculant, el tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, basa la inadmissió de la querella en el fet que la conducta de “plagi” que s’atribueix a Sánchez és difícil d’enquadrar dins de l’activitat de simulació que recull el Codi Penal.

Però, a més, assenyala que la querella de Vox no va més enllà de la mera reproducció d’una informació periodística vaga i imprecisa, sense concretar les dades que el diari ABC proporcionava, sense aportar noves dades addicionals que permeten encaixar els fets en qualsevol tipus penal, i que això no pot justificar l’obertura d’un procediment penal.

Una altra deficiència apreciada per la fiscalia és que la querella es limita a transcriure diferents articles del Codi Penal i deixa al tribunal la tasca d’elegir en quins encaixarien les conductes del querellat que, o bé no es descriuen, o bé es descriuen d’una manera tan inconsistent que no són mereixedores de consideració.

Prevaricació administrativa, suborn i tràfic de influències

Vox també acusava Sánchez dels delictes de prevaricació administrativa i tràfic d’influències per promocionar de manera il·lícita i fraudulenta la carrera professional de la seua dona, Begoña Gómez. S’hi afig que podrien haver-la contractada com a professora del màster d’una universitat pública sense tindre la titulació requerida, gràcies a la seua xarxa de relacions personals i professionals i al seu poder polític i institucional.

Però el fiscal no aprecia prevaricació en aquesta conducta ja que, de nou, la querella es remet a notícies periodístiques i conté una descripció dels fets “extraordinàriament vaga i imprecisa”. En el seu escrit ha recordat que la sala ha tancat el pas a las anomenades investigacions prospectives.

Quant a les acusacions de suborn i tràfic d’influències, el fiscal assegura que no ofereixen una descripció de fets que puguen confrontar-se i valorar-se segons el Codi Penal.

També et pot interessar

stats