La Fiscalia rebaixa la pena de Ricardo Costa però no aprecia l'atenuant de confessió

El juí de la trama valenciana del cas Gürtel acaba amb peticions definitives de presó per als exdirigents del PPCV.

Ricardo Costa, en una foto d'arxiu
Ricardo Costa, en una foto d'arxiu / Biel Aliño (EFE)





El juí de la trama valenciana del cas Gürtel acaba a l'Audiència Nacional amb la petició de la fiscalia que siguen condemnats a presó els cinc exdirigents del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) jutjats per diversos delictes electorals i de falsedat documental. El ministeri fiscal no aprecia l'atenuant de confessió en Ricardo Costa, l'exsecretari general dels populars valencians, a pesar que en gener va afirmar que la formació de la dreta valenciana va finançar il·legalment les campanyes electorals municipals i autonòmiques de 2007 i les generals de 2008. No obstant això, li rebaixa la petició de presó dels 7 anys i 9 mesos inicials als 4 anys i 3 mesos definitius.

Aquesta és la petició de pena de la fiscalia, a la qual s'oposa la defensa de Costa. En les conclusions, l'advocat defensor de l'exsecretari general del PPCV ha demanat al jutge de la Sala del Penal de l'Audiència Nacional que en la seua sentència tinga en compte que Costa reconeix els fets jutjats (el presumpte finançament il·legal del partit), determina els fets i els partícips, mostra el penediment i col·labora amb la justícia. Perquè és la sala que presideix el jutge José María Vázquez Honrubia qui té l'última paraula a l'hora de redactar i fer pública la sentència, recursos a banda.

En un recés de la vista, À Punt ha preguntat a Ricardo Costa què opinava de la reducció de pena que la fiscalia sol·licita per a ell. Costa ha declinat fer cap valoració. "Entenguen que no puc valorar ara la petició de la fiscalia, però estic content i satisfet del que he fet", ha contat en referència a la confessió sobre la caixa B del seu partit.

Rebaixes mínimes per a la resta dels exdirigents del PPCV

Les peticions de presó definitives de la Fiscalia per als quatre dirigents restants del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, acusats en la causa per delictes electorals en les campanyes dels comicis municipals i autonòmics de 2007 i les eleccions generals de 2008, queden així:

Vicent Rambla, exvicepresident de la Generalitat: sis anys i tres mesos de presó (Petició inicial: set anys i nou mesos).

David Serra, exsecretari d'Organització del PPCV: set anys i sis mesos de presó (Petició inicial: set anys i nou mesos de presó).

Cristina Ibáñez, exgerent del PPCV: set anys i sis mesos de presó (Petició inicial: set anys i nou mesos).

Yolanda García: cinc mesos de presó (Petició inicial: sis mesos).

Tots els acusats són responsables de tot

La fiscal, Miriam Segura, ha detallat extensament en l'informe per què fa les peticions de presó per als 19 acusats. En la seua opinió, "tots els acusats són responsables de tot", ha afirmat, perquè "tots eren coneixedors dels delictes" que, segons les proves presentades i les declaracions de Francisco Correa, cap de la trama Gürtel, "queden corroborats". El ministeri fiscal ha reconegut que la declaració de Ricardo Costa durant el seu interrogatori ha sigut clau per a la petició de pena per a Vicent Rambla, exvicepresident de la Generalitat i coordinador de les campanyes electorals del PPCV investigades i jutjades.

Atenuant de confessió per a Correa i els empresaris acusats

Als únics a qui la fiscalia reconeix i aplica l'atenuant de confessió per a reduir-los la pena sol·licitada incialment són Francisco Correa, el cap de les empreses de la trama Gürtel, i els nou empresaris que durant el juí van reconéixer els pagaments en B dels actes electorals del Partit Popular de la Comunitat Valenciana en 2007 i 2008. Així, Correa, que afrontava la vista amb una petició inicial de 22 anys de presó, es queda amb una sol·licitud de set anys i onze mesos. Francisco Correa, en presó per una condemna anterior, la del primer juí del cas Gürtel, col·labora amb la justícia des de fa mesos. Un exemple de la col·laboració l'ha contat el jutge de la sala a l'auditori. Mentre l'advocat de l'Estat explicava les seues conclusions, Vázquez Honrubia l'ha interromput per a informar que dos milions dels diners que Correa tenia amagats a Suïssa acabaven de ser ingressats en la hisenda pública espanyola. L'advocat de l'Estat ha donat suport a l'aplicació de l'atenuant de confessió per al líder de la Gürtel. "Ha aportat documents que han resultat ser fidedignes, ha donat llum sobre com treballava Orange Market amb el PPCV i sobre qui era qui en la trama", ha afirmat.

Després d'un recés per a dinar, l'última sessió del juí s'ha représ amb les conclusions de la resta de les parts personades en la causa. En acabar, els acusats han pogut exercir el dret a l'última paraula.

Vist per a sentència

Només un dels 19 acusats en el juí de la trama valenciana del cas Gürtel ha volgut fer ús del dret a dir l'última paraula, i ha sigut Álvaro Pérez, "el Bigotes". Pérez s'ha mostrat molt dolgut en

assabentar-se, en el trascurs d'este juí, que el Tribunal Suprem ha ratificat la seua condemna de 13 anys de presó pel cas Fitur, una de les altres derivades del cas Gürtel. "Ja no crec en la justícia i deixe de col·laborar amb la Fiscalia", ha afirmat qui va ser responsable d'Orange Market a València. "Aquells que m'han fet açò seguiran asseguts i en els seus càrrecs, però, només isca de Valdemoro [on està en presó preventiva], si Déu em dóna força, acabaré amb tots ells", ha sentenciat. I el jutge José María Vázquez Honrubia ha pronunciat allò de "vist per a sentència" i ha ordenat als presents que desallotjaren la sala"

També et pot interessar

stats