La fiscalia es querellarà contra Torra per desobeir la Junta Electoral

Després d'onze dies de pols, el president de Catalunya retira els símbols independentistes dels edificis públics.

Imatge de portada: nova pancarta del Palau de la Generalitat de Catalunya

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha ordenat a la Fiscalia de Catalunya que procedisca a "exercir les accions penals" i interpose la corresponent querella contra el president català, Quim Torra, per ignorar els requeriments de la Junta Electoral Central (JEC). L'organisme li havia exigit en reiterades ocasions que retirara els símbols independentistes de les façanes dels edificis públics que depenen de l'administració autonòmica, però el cap del govern de Catalunya no ha acatat l'orde fins a aquest divendres

Un grup de funcionaris han retirat aquest migdia del Palau de la Generalitat de Catalunya la pancarta amb un llaç blanc en què es demanava la llibertat dels polítics empresonats. Els llaços blancs els van instal·lar aquest dijous en alguns edificis públics, inclòs el Palau de la Generalitat, per a substituir altres símbols, com els llaços grocs i estelades, després del requeriment de la Junta Electoral. De la façana de la seu del govern català han retirat la pancarta penjada aquest dijous i també l'anterior, amb el llaç groc, que continuva penjada davall.

Malgrat haver retirat els símbols polítics, la Fiscalia General impulsarà la querella, encara que no especifica per quin delicte la interposarà. Tot i això, destaca un "incompliment conscient i reiterat" dels acords de la Junta Electoral, fet que encaixa en el tipus de desobediència. Aquest delicte podria suposar la inhabilitació de Torra. 

Vora les 15:00 hores, el president català ha ordenat penjar una nova pancarta al balcó del Palau de la Generalitat de Catalunya amb el lema "Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans".

Torra ha avançat la intenció de presentar aquest mateix divendres un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la JEC per a demanar la suspensió immediata dels seus acords sobre la retirada dels llaços grocs d'edificis públics. La setmana que ve presentarà una querella "per un presumpte delicte de prevaricació" d'aquest organisme de l'Estat.

El pols entre el cap del govern de Catalunya i la Junta Electoral va començar fa onze dies, quan l'autoritat electoral va donar-li un termini inicial de 48 hores perquè ordenara retirar les estelades i els llaços grocs. L'orde va sorgir en resposta a una reclamació que prèviament havia presentat Ciutadans. 

També et pot interessar

stats