La Fiscalia presenta possibles preacords amb Blasco i 16 acusats més

Segons ha explicat el fiscal Anticorrupció s’ha arribat a “preacords de conformitat” entre cinc dels acusats i totes les parts acusadores.

L'exconseller Blasco arribant a la Ciutat de la Justícia

El fiscal Anticorrupció, Jesús Carrasco, representant del ministeri públic en el juí per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte de construcció d’un hospital a Haití que mai es va materialitzar, ha presentat aquest dilluns en la segona i última jornada dedicada a la presentació de qüestions prèvies, pactes de conformitat o preacords encara per concretar amb un total de 17 dels 24 acusats que seuen en el banc.

Segons ha detallat el fiscal Jesús Carrasco a l’inici de la vista i han confirmat posteriorment els lletrats de l’Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana d’ONGD, a cinc dels acords s’ha arribat només amb la Fiscalia, sis són parcials (entre la Fiscalia i l’Advocacia), i un s’ha fet exclusivament amb l’Advocacia de la Generalitat. 

Entre els processats que podrien presentar pròximament un acord amb la Fiscalia es troben l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en les Corts, Rafael Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni, a més d’Ignacio Tauroni, Marc Llinares i Alina Lisenko. En aquest cas, els acords de conformitat es podrien tancar únicament amb la Fiscalia, per la negativa de Raúl Vidal, advocat de la Coordinadora, a acceptar les seues propostes econòmiques. 

Preacords de conformitat

Segons ha explicat Carrasco, també s’ha arribat a “preacords de conformitat” entre cinc dels acusats i totes les parts acusadores, inclòs el ministeri públic, l’Advocacia de la Generalitat i l’acusació popular, representada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD. A més, també ha destacat que hi ha altres tipus d’acords que ha definit com “pendents de concretar” amb almenys 6 acusats més. Els acords de conformitat total ja pràcticament tancats entre totes les parts es refereixen a Luis Freire, Andrés Chust, Miguel Ángel Climent Estruch, Alberto Pampín i Rosa Castelo. 

En el cas dels pactes de Fiscalia i d’Advocacia es troben Josep María Felip, Agustina Sanjuán, Alfonso Navarro, Isabel Castillo, José Bollaín –en cas que no s’incloga en l’escrit de conformitat plena, possibilitat pròxima, segons s’ha informat en el judici– i Fernando Darder. Finalment, l’Advocacia de la Generalitat ha anunciat un acord amb Fernando Cañete, a qui la Fiscalia no acusa en aquest procés. 

“Respectar els temps” 

L’exconseller Rafael Blasco ha insistit, en la seua arribada als jutjats de València en què ara “és el moment de la Justícia” i ha instat a “respectar els seus temps”. La d’aquest dilluns és la segona i última jornada dedicada a la presentació de qüestions prèvies, abans de continuar el dia 20 amb les declaracions de les 24 persones acusades.

També et pot interessar

stats