La Fiscalia, molesta amb Sánchez per insinuar que segueix ordes del govern

El ministeri públic respon al president espanyol i diu que és un organisme autònom i imparcial en totes les seues actuacions.

Sánchez, durant l'entrevista en què ha fet les polèmiques declaracions
06 de novembre 2019 - 22:16

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha emés un comunicat en què respon a les afirmacions que ha fet aquest dimecres el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Insinuava que el Ministeri Públic segueix ordes de l’executiu en l’emissió de l’euroorde per a extradir l’expresident de Catalunya Carles Puigdemont.

Sense citar expressament les declaracions, la Fiscalia ha destacat que és un organisme autònom i imparcial en totes les seues actuacions, igual que en les que fan referència al procés independentista de Catalunya.

Tot i que poc després Sánchez ha tractat d’apagar el foc amb un missatge en Twitter on parla de “garantia” i “imparcialitat” de la justícia, les tres associacions de fiscals, i diversos dels seus membres a títol particular han mostrat “estupefacció” per les paraules del cap de l’executiu central. Han advertit, a més, que comentaris així poden dificultar el lliurament de reclamacions per part de la justícia, com pot ser el cas de l’expresident català Carles Puigdemont.

L’Associació de Fiscals ha dit, a través de les xarxes socials, que “la Fiscalia és independent i només depén de la legalitat, (...) no compleix ordes del govern i lamenta el desconeixement de les funcions conferides al ministeri fiscal per part de qui fa aquestes manifestacions, que no s’ajusten a la realitat i generen en la ciutadania una confusió inacceptable”.

D’altra banda, l’Associació Professional Independent de Fiscals també s’ha manifestat respecte d’això. “Sánchez s’equivoca. No pot donar cap orde al fiscal, d’acord amb la llei, article 8 de l’Estatut del Ministeri Fiscal. Potser vol dir saltant-se la llei, però això és una altra història”, ha afirmat. La Unió Progressista de Fiscals ha assegurat que “els temps de la ‘fiscalia t’ho afina’ i de cessaments i nomenaments a l’orde del Partit Popular en els temps de Rafael Català quedaren arrere i no han de tornar”. I ha sentenciat que “la Fiscalia demostra dia a dia la seua autonomia”.

Finalment, tampoc ha deixat passar l’oportunitat de respondre a Sánchez el mateix Puigdemont, que, també via Twitter, li ha recordat que no és un pròfug sinó que el seu cas està en mans de la justícia belga.

També et pot interessar

stats