La Fiscalia mantindrà l'acusació de rebel·lió contra els líders sobiranistes

El jutge rebutja l'acarament entre el coordinador del dispositiu de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, i el comissari dels Mossos, Ferran López.

Banc de de els acusats durant la sessió del procés d'aquest dimarts en el Tribunal Suprem
Banc de de els acusats durant la sessió del procés d'aquest dimarts en el Tribunal Suprem / Efe

La Fiscalia mantindrà previsiblement l’acusació per rebel·lió contra els líders independentistes del procés que estan sent jutjats al Tribunal Suprem en considerar que ha quedat acreditada l'existència d'una violència permesa i dirigida per ells.

El ministeri fiscal ho farà invocant la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que aquest dimarts ha rebutjat la demanda presentada per Carles Puigdemont, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres 74 diputats contra l'anul·lació del ple d'octubre del 2017 en el qual s'havia de declarar la independència de Catalunya. 

Així, la Fiscalia estudia elevar a definitives les conclusions provisionals, de manera que no té intenció de renunciar a l'acusació per rebel·lió, com tampoc ho farà amb la malversació i la desobediència. La Fiscalia demana 25 anys de presó per a l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras; 17 anys per a Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; 16 anys per a cadascun dels cinc exconsellers presos, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Dolors Bassa; mentre que per als altres tres exconsellers, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, el ministeri públic demana 7 anys de presó. 

Marchena rebutja el cara a cara entre De los Cobos i Ferran López

D'altra banda, el tribunal del procés s'oposa a la celebració d'un acarament entre el coordinador policial de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, i el comissari dels Mossos, Ferran López, número dos de Josep Lluís Trapero, que havia demanat l'exconseller Joaquim Forn. El president del Tribunal, Manuel Marchena, considera que "ni és pertinent, ni necessari", i diu que les contradiccions "s'han vist en molts testimonis" i que no hi ha cap motiu per a considerar-lo.

Mentre que el coronel va titlar d'"estafa" el dispositiu de la policia autonòmica, sobre el qual no l'havien informat prèviament, el comissari dels Mossos va assegurar que l'operatiu va ser "conjunt" entre els tres cossos policials, i "pactat i acordat" amb De los Cobos, que "va validar" i "va dissenyar" l'estructura del dispositiu. 

El Suprem exclou els informes sobre l'agenda Moleskine

El Tribunal també ha decidit excloure com a proves els informes de la Guàrdia Civil sobre l'agenda Moleskine que va trobar en casa del número dos d'Oriol Junqueras, i el document Enfocats, per considerar-los "valoratius". S'acceptaran els documents, però no els informes.

La sessió continua ara amb el visionat de diversos vídeos demanats tant per les acusacions com per la defensa.

També et pot interessar

stats