La fiscalia demana la reobertura del cas Gürtel per a encausar Camps

Anticorrupció reclama que l'expresident valencià no escape de la llei per la prescripció dels delictes.

Camps en una imatge d'arxiu
Camps en una imatge d'arxiu / Biel Aliño (Efe)

Fonts del ministeri públic han confirmat que la Fiscalia Anticorrupció sol·licitarà a l'Audiència Nacional la reobertura del cas Gürtel per a procedir contra l'expresident de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, per malversació de cabals públics i prevaricació.

Durant el judici pel finançament il·legal del PP valencià, es va assenyalar Camps com a principal responsable de la trama empresarial de pagaments en negre al PP a canvi d'obra pública, però no el van encausar per la prescripció dels delictes electorals i de falsedat documental investigats en aquest procediment. La petició de la fiscalia, que es registrarà al llarg d'aquest dijous, 12 de juliol, es formula arran de les declaracions de Ricardo Costa durant aquest judici. Costa, que va dir que va ser Camps qui va decidir contractar l'empresa de Francisco Correa per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals del 2007, i els de les generals un any després, va ser condemnat a quatre anys de presó per aquests fets. El jutjat central penal de l'Audiència Nacional va condemnar també Correa (cinc anys i tres mesos de presó), l'empresari Álvaro Pérez, el Bigotes (sis anys i nou mesos), Pablo Crespo (cinc anys de presó) i altres implicats en aquesta peça de la trama, com ara els nou empresaris que van reconéixer haver pagat de forma irregular una part de les factures d'aquests actes electorals.

No obstant això, la sentència no es va pronunciar sobre les possibles responsabilitats de Camps en el finançament irregular del PP valencià, si bé va donar total credibilitat a les confessions de Costa, que també va assenyalar l'exvicepresident de la Generalitat Víctor Campos com a responsable d'aquestes pràctiques.

La Fiscalia Anticorrupció considera que, arran d'aquesta sentència, ara Camps pot ser investigat per delictes de prevaricació i malversació. Aquests delictes van tindre lloc el 2007 i prescriurien al cap de 15 anys. Tot i que la prevaricació té un termini de prescripció inferior, per la relació amb la malversació, que és un delicte més greu, Camps podrà ser encausat pels dos delictes que no prescriuran fins el 2022.

També et pot interessar

stats