La Fiscalia demana de nou la retirada del cartell electoral de Vox

Considera que el missatge “estigmatitza i deshumanitza els menors estrangers”

El cartell de Vox on la Fiscalia veu un delicte d'odi contra els menors extrangers no acompanyats
El cartell de Vox en què la Fiscalia veu un delicte d'odi contra els menors estrangers no acompanyats / Marta Fernández / Europa Press
26 d'abril 2021 - 19:49

Per segona vegada, la Fiscalia demana davant el jutjat d'instrucció número 53 de Madrid la retirada de manera cautelar del cartell electoral de Vox  i "tots els d'idèntic contingut exposats en qualsevol altre espai publicitari i col·locats" pel partit d'extrema dreta, ja que considera que estigmatitza de forma "negativa, intolerant i prejuiciosa els menors estrangers no acompanyats, crea un clima d'hostilitat cap a ells i ataca la seua dignitat”. 

La jutgessa que va rebutjar la petició anterior va considerar que el fet denunciat no tenia aparença delictiva. En el seu recurs d'apel·lació contra aquesta negativa judicial a retirar cautelarment el polèmic cartell, el fiscal sosté que la imatge genera un clima “d'hostilitat i rebuig social cap a aquests menors", així com “la seua cosificació i deshumanització”. El missatge “constitueix un atac a la dignitat de tot el col·lectiu", un fet que, a més, "s'ha fet de manera pública" en col·locar-lo en una de les estacions ferroviàries "de major afluència d'usuaris del servei públic de transport" a Madrid.

Per tant, la Fiscalia madrilenya considera que el cartell traspassa el dret a la llibertat d'expressió del partit polític que l'anuncia, un dret que no té caràcter absolut.

Un “missatge estereotipat”

El cartell, que ha sigut objecte de nombroses crítiques, està col·locat en instal·lacions de Rodalia Renfe a Madrid, i s'hi mostra, en un costat, una dona major, i en l'altre, un jove immigrant encaputxat, amb el text: "Un MENA, 4.700 euros al mes; la teua àvia, 426 euros de pensió al mes. Protegeix Madrid, vota segur".

Segons el fiscal, es trasllada "una imatge totalment prejuiciosa d'un menor estranger i delinqüent, ja que la imatge d'una persona jove de pell fosca encaputxada és un concepte social comú i estereotipat". És, per tant, una caracterització del menor estranger que constitueix "una estigmatització negativa, intolerant i prejuiciosa" cap al col·lectiu. Les autoritats de l’organisme consideren que sí que persegueix "la idea del cost social que suposa un MENA (menor estranger no acompanyat), enfrontat al d'un pensionista, i se'n qüestiona així el caràcter ètic i legal".

A parer seu, la imatge utilitzada no és "fútil" i resulta "evident" que el que es busca és generar una "predisposició social negativa cap a aquest col·lectiu, la seua deshumanització, basada en la idea prejuiciosa del caràcter de delinqüents d'aquests menors, que al seu torn impedeix la convivència normalitzada a les zones on es troben, i forma aquesta idea que prové del discurs mantingut per alguns grups socials".

Per tot això, la Fiscalia torna a demanar a la jutgessa que retire el cartell denunciat.  Si s'adopta la petició i es retiren, destaca la Fiscalia, la "dignitat" i "seguretat" del col·lectiu vulnerable que integren aquests menors estrangers "quedaria protegida sense vulnerar el dret" de Vox de realitzar propaganda electoral, ja que "l'espai publicitari contractat i ocupat pel cartell la retirada del qual se sol·licita, pot tornar a ocupar-se amb propaganda sobre la petició de vots en campanya".

També et pot interessar

stats