La fiscalia demana 25 anys de presó per a Junqueras per rebel·lió agreujada amb malversació

L'Advocacia de l'Estat, en canvi, demana 12 anys per a l'expresident de la Generalitat de Catalunya.

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La fiscalia ha sol·licitat 25 anys de presó per a l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, per un delicte de rebel·lió agreujada amb malversació de cabals públics per la presumpta participació en el procés independentista.

Així mateix, ha demanat 16 anys per a cadascun dels cinc exconsellers presos, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn, i 17 per a Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Mentrestant, per a Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, sol·licita 7 anys de presó per un delicte de malversació i un delicte continuat de desobediència greu.

En l’escrit de qualificacions provisionals, que ha presentat davant del Tribunal Suprem, el ministeri públic sol·licita la pena més alta per a Junqueras per considerar-lo el líder de la rebel·lió, i afegix a la petició de presó 25 anys d’inhabilitació absoluta per a càrrec públic.

En un escaló per davall hi ha l’exlíder d’ANC, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per a qui la fiscalia demana 17 anys només per rebel·lió ─i 17 més d’inhabilitació absoluta─, la mateixa pena que sol·licita per a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, per considerar-los també caps o promotors.

A més, la fiscalia sol·licita 11 anys de presó contra l’excap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, també per rebel·lió, en lloc dels dos delictes de sedició i un d’organització criminal pels quals el van processar.

L'Advocacia de l'Estat es desmarca de la fiscalia

Per la seua banda, l'Advocacia de l'Estat, depenent del Govern d’Espanya, demana 12 anys de presó per a l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras; 11 anys i mig per als cinc exconsellers; 10 anys per a Carme Forcadell; i 8 anys per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A tots els acusa d'un delicte de sedició, en un gest en què es desmarca de la Fiscalia.

A diferència del ministeri públic, l'Advocacia considera que els fets no poden ser qualificats de rebel·lió per no haver-hi la violència necessària per a aconseguir la independència de Catalunya.

Així i tot, en l'escrit de conclusions provisionals, sol·licita les penes més altes per a Junqueras i els cinc exconsellers que es troben a la presó, donat el seu estatus "d’autoritat" per haver induït, "sostingut i dirigit la sedició des de la condició de membres del govern català”.

També et pot interessar

stats