La Fiscalia considera provat que l’adjudicació a la Gürtel per la visita del papa es va fer abans del contracte

Anticorrupció defén la citació a l’expresident de la Generalitat Francisco Camps per haver mentit “palmàriament” com a testimoni.

L'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, saluda el papa Benet XVI a València
L'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, saluda el papa Benet XVI a València / RTVV

La fiscal anticorrupció Concepción Nicolás s’ha reafirmat en les acusacions contra els principals acusats per la presumpta contractació irregular de l’antiga Radiotelevisió Valenciana (RTVV) amb la Gürtel de les pantalles per la retransmissió de la visita del papa Benet XVI a València el 2006. El contracte, de set milions, segons el ministeri públic es va unflar perquè la trama de Francisco Correa i alguns dels imputats es repartiren tres milions en comissions.

Nicolás considera que durant el juí ha quedat acreditat que la contractació estava “tancada des de mesos abans” a la seua formalització, que està “plagada d’il·legalitats i irregularitats injustes, bastes i grolleres”.

La fiscal resumeix el cas com un “encàrrec directe i personal a Álvaro Pérez” -el número tres de Gürtel- que era conegut per haver organitzat els actes del PP, i que “mesos abans del contracte mateix o els plecs” ja exercia com a adjudicatari de facto amb l’església, segons confirmarien les actes entregades pel bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero i la mateixa agenda d’El Bigotes. Un encàrrec que Nicolás atribueix a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, perquè així ho va manifestar Álvaro Pérez.

El ministeri públic ha obert la ronda d’exposició de les conclusions del juí –procés previ a la deliberació del tribunal per a elaborar la sentència– durant la qual ha elevat a definitives les peticions de penes, amb lleus modificacions i ha retirat l’acusació a dues de les empresàries.

Anticorrupció empara la seua exposició en les diverses testificals i pericials, així com les declaracions dels acusats mateix, dels quals 11 han reconegut els fets i amb els quals ha aconseguit un acord de conformitat i ha atorgat la condició de “còmplices”. D’entre aquests ha destacat les declaracions autoinculpatòries de Francisco Correa, que va assumir la contractació fraudulenta, i Álvaro Pérez, que va assenyalar directament Camps i per a qui ha rebaixat la petició de pena passa de 37 a 10 anys de presó.

“Camps va faltar palmàriament a la veritat”

La fiscal ha justificat la petició que s’investigue a l'expresident de la Generalitat per faltar “palmàriament” a la veritat durant la seua declaració com a testimoni, quan va dir que no havia viatjat amb El Bigotes a Roma, una versió que desmuntaria, entre altres evidències, les anotacions del comptable de la Gürtel, José Luis Izquierdo, i la testifical del sastre José Tomás.

Pel que fa a l’exdirector d’RTVV Pedro García Gimeno, amb qui també va pactar un acord de conformitat, ha condicionat la possibilitat d’una sol·licitud de rebaixa de pena al fet que reconega els fets en l’ús del seu dret a l’última paraula. Entre aquests fets hi ha el cobrament de comissions i haver mediat per a donar apariència de legalitats als contractes.

Nicolás també ha fer referència al difunt Juan Cotino, a qui ha insistit a atribuir un paper clau per la “capacitat d’influència sobre altres persones amb càrrecs decisius, com poguera ser Francisco Camps, i capacitat de decisió perquè fora Álvaro Pérez qui executara el subministrament de les pantalles amb la seua empresa Orange Market”, la filial de la Gürtel a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats