La Fiscalia no aprecia cap infracció penal i arxiva la investigació de la caixa B de Vox a València

Afirma que les aportacions realitzades pels afiliats o els seus familiars “s'ajusten a les prescripcions” legals.

Imatge d'arxiu del president de Vox València, José María Llanos
Imatge d'arxiu del president de Vox València, José María Llanos / Europa Press

La Fiscalia Provincial de València ha arxivat la investigació que va obrir sobre una presumpta caixa B en Vox arran de la denúncia d'una militant perquè no aprecia que els fets siguen constitutius d’una infracció penal. Ara bé, el ministeri fiscal apunta que aquesta decisió no impedeix que es remeta una còpia de la denúncia al Tribunal de Comptes per si aquest organisme apreciara alguna infracció administrativa.

Segons l'escrit de la Fiscalia, datat el 20 de juliol, la denunciant va assegurar que Vox a València havia rebut donacions “infringint la regulació relativa al finançament de partits polítics”. Així mateix, va exposar que el partit únicament té un compte obert a Madrid, i que “José María Llanos i Joaquín Díaz, responsables de la delegació de València, manegen una caixa B en aquesta ciutat que empren per al pagament de menjars, eixides i esdeveniments del partit”.

Una de les suposades irregularitats denunciades faria referència al fet que algunes quotes dels afiliats no s’enviaven a Madrid i es distribuïen en xicotetes quantitats per a cobrir despeses a València. També s’al·ludia a ingressos de diners de procedència desconeguda.

No obstant això, la fiscal no considera que aquests fets constituïsquen un delicte. Pel que fa a les aportacions realitzades pels afiliats o els seus familiars, entén que “s'ajusten a les prescripcions” legals perquè “no excedeixen els límits quantitatius previstos per a les donacions realitzades per una única persona física, i consta degudament identificat el donant, sense que es puguen qualificar com a anònimes”.

No veu donatius per a finançar les despeses de la formació

“Quant al maneig d’una suposada caixa B, la documentació aportada revela que es van carregar al compte de caixa de la seu de València xicotetes despeses, propis i habituals de la gestió de la delegació d'un partit. Les despeses que apareixen s'identifiquen com a neteja seu, material d'oficines, seguretat, taxi, etc. És cert, que apareixen eixides identificades com JM i “A Tresoreria”, però no hi ha cap donatiu o ingrés anònim que servisca per a satisfer aquestes despeses que poguera enquadrar-se en el tipus de l'article 304 bis del Codi Penal", afirma la Fiscalia.

També et pot interessar

stats